Felfüggesztik az 5G használatát Svájcban

Svájc 54 városában tavaly április óta kereskedelmi jelleggel működik az 5G mobilhálózati adatátviteli rendszer, ebben tehát Európa éllovasa lett az alpesi ország. Jelentős fejlemény viszont, hogy az új technológiával kapcsolatban szaporodó aggodalmak és tiltakozások miatt a svájci környezetvédelmi hatóság január végén felfüggesztette az 5G használatát.

Az ember a legmohóbb ragadozó

Kíméletlen vadászati és halászati módszereivel az ember a világ leghatékonyabb ragadozója – áll a Science-ben megjelent tanulmányban. Eszerint az ember egyedülálló szuperragadozó, aki a többi szárazföldi és tengeri ragadozónál – mint az oroszlán, a farkas, a cápa és a kardszárnyú delfin – sokkal hatékonyabban vadássza le és öli meg más fajok egyedeit.

A tisztaság megteremtésekor is válaszd az egészségest

A környezettudatos gondolkodás – természetesen sok egyéb más mellett – arról is szól, hogy milyen módszerrel varázsolsz tisztaságot az otthonodban – azaz mennyire figyelsz a családod egészségére és a környezetedre, amikor kiválasztod a használni kívánt mosószert, mosogatószert vagy más tisztítószert, amelyekkel ezentúl együtt fogsz élni.

A popzene akár 40%-kal növelheti a napelemek hatékonyságát

Kutatók kimutatták, hogy a pop- és rockzenében előforduló magas frekvenciák és magas hangok által keltett rezgések fokozzák az energiatermelést a napelem cellákban. A Queen Mary University of London és az Imperial College London kutatói több milliárd apró rudat, úgynevezett nanorudakat hoztak létre cink-oxidból, ezekkel végezték el a kísérleteket.

Érdemes egyáltalán negyven fokon kimosni a ruhákat?

A legújabb kutatás szerint a negyven fokon való mosás óvja ugyan a környezetet és a ruhákat, de a kórokozók nagy részét életben hagyja: csupán 14%-kal tartalmaznak kevesebb kórokozót, mint a mosatlan ruhák. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a negyven fokon kimosott ruhák 25%-a olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek a széklettel állnak összefüggésben.

Szennyvízzel működő elemet fejlesztettek ki amerikai kutatók

A kutatócsoport olyan „elemet” fejlesztett ki, amelyet a szerves anyagok lebontásával áramot termelő mikrobák működtetnek. Azt állítják, hogy a mikrobaelemmel elő lehetne állítani a szennyvíz kezelésére fordított elektromos áram egy részét. Ez a mennyiség jelenleg a fejlett országokban a teljes felhasznált elektromos áram körülbelül 3 százalékát teszi ki.

Az emberiség végzetesen átalakította a Földet?

Becslések szerint az ember már a Föld szárazföldi területének felét átalakította, és az átalakítás jelenlegi üteme fenntarthatatlan. Az emberi népesség megduplázódott az elmúlt 40 év alatt, és a jövendölések szerint újabb duplázódás várható a következő 40 évben. Az infrastruktúra és a mezőgazdaság egyre újabb és újabb területeket vesz igénybe a megnövekedett népesség ellátásának céljára. A University of Maine (USA) és a Complutense University (Spanyolország) Geodinamikai Intézetének kutatói ezt a felszín-átalakítást követték nyomon.

Pénztárca- és környezetkímélő nyaralás

Egyre többen vannak azok, akiknek pénztárcájuk megóvása mellett a környezet kímélése is fontos. Ma már nem kifejezetten luxus „zölden” utazni, csak ismerni kell a módját. Sokan nem tudják, de a repülés a környezet számára az egyik legmegterhelőbb utazási forma, de itt is van választásunk – hívja fel a figyelmet a GREENFLOW független környezetpolitikai műhely. Az „ECO” programhoz csatlakozott légitársaságok gépei például akár 25%-kal csendesebbek, 50%-kal kevesebb szén-dioxidot és 75%-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki.

Föld Órája: már tart a visszaszámlálás!

Számos ország már javában készül az eseményre. A 2010-es Föld Órája a történelem eddigi legnagyobb önkéntes akciója volt, amelyben a világ 128 országának 4800 városában 1,3 milliárd ember fejezte ki, hogy fontos számára a Föld jövője. Idén ismét több száz millióan leszünk majd, akik azzal, hogy egy órára lekapcsoljuk a világítást, eltökéltségünket fejezzük ki bolygónk megóvása mellett. 

Készítsünk környezetbarát szájvizet!

Fogaink és szánk ápolásához, tisztán tartásához ajánlott fogkrémet és szájvizet használni. Ezáltal csökkenthetjük a negatív hatásokat az egészségünkre nézve is. Nem mindegy azonban milyen szájvizet használunk. Figyeljünk arra, hogy ne csak a fogainkat, de a környezetünket is védjük!