Készítsünk környezetbarát szájvizet!

Fogaink és szánk ápolásához, tisztán tartásához ajánlott fogkrémet és szájvizet használni. Ezáltal csökkenthetjük a negatív hatásokat az egészségünkre nézve is. Nem mindegy azonban milyen szájvizet használunk. Figyeljünk arra, hogy ne csak a fogainkat, de a környezetünket is védjük!

A hagyományos szájvíz káros a környezetre

Tudta Ön, hogy a recept nélkül kapható szájvizek milyen mértékben károsítják a környezetet? Gondoljunk csak arra, hogy ezek a termékek mennyi kémiai anyagot tartalmaznak, beleértve a formaldehideket, a nátrium-lauryl-szulfátot, a poliszorbátot és a cetylpiridinium-kloridot.

Vegyük figyelembe, hogy ezek az anyagok mérgezhetik a vízi élővilágot is. Hogy Miután szánkat kiöblögetjük, és kiköpjük a szájvizet, ez a csatornába kerül. Ezáltal növeljük a szennyvizek mérgezőanyag tartalmát, mindezt azért, mert napjainkban divattá vált a száj egészségéhez szükséges termékek használata. Elfelejtjük, hogy mindezt a környezet rovására tesszük.

Gondoljunk arra a szállítási folyamatra is, amíg a szájvíz a gyártótól a fürdőszobánkba kerül. Minden palack szájvíz szállításával komoly mennyiségű kipufogó gáz kerül a levegőbe.

A hagyományos szájvíz káros az egészségre is

Gondoljunk a baktériumok ellenálló képességére. Úgy, ahogy az antibiotikumok ellenőrizetlen használata során a baktériumok ellenálló képességet szereznek, egy bizonyos szájvíz hosszú távú használatánál is fenn áll ez a veszély. Lehet, hogy éppen egy újfajta szuperbaktérium jön létre aszánkban, de már az a gondolat is elrettentő, hogy formaldehidekkel öblítjük érzékeny szánkat.

Környezetbarát szájvizek

Természetesen nem kell abbahagyni szánk és fogaink ápolását, csupán annyi a feladat, hogy áttérjünk környezetbarát, otthoni készítésű szájvízre

Keverjünk össze minél több asztali sót meleg vízzel, és használjuk minden nap szánk egészségének megőrzésére, a kellemetlen lehelet elkerülésére és a kisebb fertőzések kezelésére.

Keverjünk össze fél teáskanál szódabikarbónát 240 ml vízzel, és használjuk szájvízként, ez ugyanis semlegesíti a savas baktériumokat, és felfrissíti leheletünket.

Egy teáskanál hidrogén peroxidot, 1 teáskanál sót és 1 csésze meleg vizet keverjünk össze, majd használjuk szájvízként és fogfehérítőként (a hidrogén peroxid alapvető alkotórésze a fogfehérítő készítményeknek).

Természetes szájvíz készítése

Könnyen elkészíthető természetes növényi szájvízként a következő recept ajánlott: 2 csésze forró desztillált vízhez adjunk 1 friss menta levelet, egy teáskanál rozmaring levelet és 1 teáskanál ánizsmagot. 20 percig forrázzuk, majd hagyjuk kihűlni, végül szűrjük le. Ezután használhatjuk szájvízként. Ha nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, adjunk hozzá 1 teáskanál mirha tinktúrát, ezzel ugyanis a készítmény tovább eláll.

Csupán egy kis leleményesség szükséges és máris szövetségesek lehetünk Földünk védelmezésében. Ráadásul pénzt is spórolhatunk a drága szájvizeken.

(Forrás: edenkert.hu)