Veszélyes a férfiak termékenységére a nadrágzsebben tartott mobil

Beigazolódni látszik az az elterjedt nézet, mely szerint a mobiltelefonjukat a nadrágzsebükben tartó férfiak olyan mértékű sugárzásnak teszik ki magukat, ami már csökkentheti a nemzőképességüket. Az Exeteri Egyetem kutatói kimutatták, hogy az elektromágneses sugárzás 8%-kal csökkentette a vizsgált személyekben a spermiumok életképességét és mozgékonyságát.

Veszélyes a férfiak termékenységére a nadrágzsebben tartott mobilA világ felnőtt népességének nagy része manapság rendelkezik mobiltelefonnal, és a tehetős országokban a párok körülbelül 14 százaléka küzd termékenységi panaszokkal.

Az egyetem kutatócsoportja Dr. Fiona Mathews vezetésével tíz korábbi kutatás eredményeit elemezték, amelyek összesen 1492 férfi részvételével készültek. Eredményeik azt mutatták, hogy a mobiltelefon sugárzása hatást gyakorol a termékenységre, szilárd következtetések levonásához azonban sokkal több kutatás elvégzésére lesz szükség.

„A nemzetközi mobilhasználat hihetetlen mértékét figyelembe véve feltétlenül tisztáznunk kell e környezeti tényező lehetséges szerepét” – mondta Dr. Mathews. „Kutatásunk arra utal, hogy a nadrágzsebben hordott mobiltelefonból származó rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzás negatív módon befolyásolja a spermiumok minőségét. Ez különösen azoknak a férfiaknak lehet fontos, akik a termékenység határán vannak, és további kutatásokat kell végezni annak érdekében, hogy meg lehessen határozni a teljes klinikai következményeit az általános népesség tekintetében.”

Az ondósejt minőségét háromféleképpen lehet befolyásolni: az életképességét, vagyis a spermium egészségét; a motilitását, vagyis a mozgási képességét; és a spermiumok koncentrációját az ondóban. A férfiak többségében a spermiumok 50-85 százaléka normális motilitással rendelkezik, ez az arány azonban átlagosan 8 százalékkal alacsonyabb azokban, akik a mobiltelefon sugárzásának vannak kitéve. Az Environment International szaklapban publikált kutatás hasonló mértékű csökkenést mutatott ki a spermiumok életképessége tekintetében is.

A szerzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a kézi mobil készülékek a vezeték nélküli internettel és más technológiákkal kombinálva együttesen csökkenthetik a termékenység arányát világszerte. A kutatók úgy vélik, hogy a modern technológia által okozott kumulatív sugárzás kumulatív hatást gyakorolhat a spermiumokra.