Mit ehetünk a termékenységért?

Komoly problémát jelent, hogy manapság az emberek a hormonokat összezavaró vegyi anyagoknak vannak kitéve, emellett a szabad gyökök is károsíthatják a petesejtet és a spermát. Rengeteg stressz is éri a modern embert, így nem csoda, ha sokan csak akkor ébrednek rá, hogy nem megfelelő a táplálkozásuk, amikor már évek óta hiába próbálkoznak a családalapítással.

Spermát ölnek az UV-szűrők

A napvédő szerekben használt több UV-szűrő vegyület akadályozza működésükben a spermasejteket. Ez részben magyarázhatja, miért olyan gyakori a feltárható ok nélküli meddőség. A kémiai UV-szűrő feladata az volna, hogy csökkentse a bőrön át bejutó UV-sugárzás mennyiségét, némelyik ilyen szűrő azonban gyorsan felszívódik a szervezetbe a bőrön át.

A kopaszok nem termékenyebbek, sőt!

A közhiedelem szerint a kopaszság a férfiassággal függ össze, ám most bebizonyosodott, hogy a hajkorona korai elvesztése ennek ellenkezőjéről árulkodik. Azok a férfiak, akik 30 éves korukra megkopaszodnak, alacsonyabb spermiumszámmal élnek, a közepes és súlyos kopaszodással szembenéző férfiak spermiumszáma csaknem 60 százalékkal alacsonyabb.

A háztartási tisztítószerek csökkenthetik a termékenységet?

A Reproductive Technology szakfolyóiratban megjelent friss kutatás szerint a háztartási tisztítószerekben gyakran előforduló két összetevő egerekben visszaveti a szaporodóképességet, ami annak lehetőségét is felveti, hogy emberekben is hasonló hatást válthatnak ki. Nem ez az első eset, hogy gyakran alkalmazott vegyületekről kiderül, gátolják a szaporodást.

Veszélyes a férfiak termékenységére a nadrágzsebben tartott mobil

Beigazolódni látszik az az elterjedt nézet, mely szerint a mobiltelefonjukat a nadrágzsebükben tartó férfiak olyan mértékű sugárzásnak teszik ki magukat, ami már csökkentheti a nemzőképességüket. Az Exeteri Egyetem kutatói kimutatták, hogy az elektromágneses sugárzás 8%-kal csökkentette a vizsgált személyekben a spermiumok életképességét és mozgékonyságát.

Napi egy szelet bacon is árt a férfi termékenységnek

Már napi egy szelet szalonna elfogyasztása is károsíthatja a férfiak megtermékenyítő képességét, míg a zsírszegény halak kétnaponkénti bevitele javíthatja azt – derül ki a Harvard Egyetem friss kutatásából. A vizsgálathoz 156 meddőségi problémával küzdő pár férfitagját vették górcső alá. Ellenőrizték az étrendjüket, valamint a spermiumaik méretét.

Miért hanyatlik a nők termékenysége?

Manapság férfiak és nők körében egyaránt egyre későbbre tolódik ki a szülővé válás időpontja, ám míg előbbiek voltaképp életük végéig nemzőképesek maradhatnak, utóbbiak számára az idő nagy ellenség. Mindennek hátterében az a biológia tény áll, hogy míg a férfiakban egész életük során újratermelődik a sperma, addig a nők meghatározott számú petesejtkészlettel születnek.

Ronthatják a férfiak termékenységét a tesztoszteronkészítmények

Egy friss kutatás szerint bár a tesztoszteron segítséget nyújthat az alacsony libidójú férfiaknak, szedésével csökkenhet az apaság esélye. A szakemberek 2005 és 2011 között néhány alabamai és kansasi kórház meddőségi osztályán megforduló férfit követtek nyomon, akik közül többről is kiderült, hogy tesztoszteronnal kezelték őket, ám amint abbahagyták annak szedését, máris megnőtt valamennyiük spermamennyisége.

Az aranymetszés és a termékenység

Dan Brown A Da Vinci Kód című regényének rajongói bizonyára emlékeznek az abban leírt Fibonacci-számsorra, melyben minden szám a két előző szám összege. Egy idő után az egymás melletti számok hányadosa közelít az 1,618-hoz, azaz az aranymetszési állandóhoz, a fí-hez. A könyvből az is kiderül, hogy ez az aranymetszés mindennek a kulcsa, még Mona Lisa híres mosolyának hátterében is ez áll.

Serkenti a nők szexuális képzelőerejét az ovuláció

Egy friss tanulmány szerint, a nők termékeny időszakukban gyakrabban fantáziálnak szexuális tartalmú dolgokat, és ebben az időszakban sokkal sűrűbben jelennek meg férfiak a vágyálmaikban. Samantha Dawson, a kanadai Lethbridge Egyetem kutatója munkatársaival együtt azért a szexuális fantáziálgatásra fordították figyelmüket, mert az nem függ attól, hogy valakinek éppen van-e párja vagy nincs, vagyis az álmodozás sokkal reprezentatívabb mintát tud adni, mint az, hogy éppen mennyi valódi szex van egy nő életében.