Ronthatják a férfiak termékenységét a tesztoszteronkészítmények

Egy friss kutatás szerint bár a tesztoszteron segítséget nyújthat az alacsony libidójú férfiaknak, szedésével csökkenhet az apaság esélye. A szakemberek 2005 és 2011 között néhány alabamai és kansasi kórház meddőségi osztályán megforduló férfit követtek nyomon, akik közül többről is kiderült, hogy tesztoszteronnal kezelték őket, ám amint abbahagyták annak szedését, máris megnőtt valamennyiük spermamennyisége.

Ronthatják a férfiak termékenységét a tesztoszteronkészítményekA tanulmányt készítő dr. Peter Kolettis, a birminghami Alabama Egyetem urológus professzora úgy véli, számos amerikai férfi meddőségének hátterében a tesztoszteronos készítmények állhatnak, melynek népszerűsége egyre nő az Egyesült Államokban, mivel sokan ezzel próbálják javítani libidójukat. Amint arról Dr. Bradley Anwalt, a Washington Egyetem Seattle-i Orvosi Központjának endokrinológusa beszámolt, számos férfi úgy tekint a tesztoszteronra, mint az örök ifjúság vizére, és abban bíznak, hatására fiatalosabbak és vonzóbbak lesznek. A mellékhatásokkal azonban nem sokan törődnek, pedig a tesztoszteron hatására megnőhet a mell és vérrögök is kialakulhatnak, ráadásul – amint arra a mostani vizsgálat is rámutat – még a spermatermelést is hátráltathatja.

A kutatás során – melynek eredményeiről a szakemberek az Amerikai Urológusok Társaságának San Diegó-i találkozóján számoltak be – dr. Kolettis és munkatársai több mint 1500, átlagosan 35 éves férfit követtek nyomon, akik meddőségi kezelésen vettek részt. Az alanyok hét százalékáról derült ki, hogy orvosuk által felírt tesztoszteront szedtek, és közülük 34-en döntöttek úgy, hogy abbahagyják annak szedését. Ezeknek a férfiaknak az egy milliméterre jutó spermaszáma átlagosan 1,8 millióról 34 millióra ugrott, ám hat férfi esetében nem történt javulás, aminek pontos oka ismeretlen, mivel arról egyelőre nincs tudomása a szakembereknek, hogy a tesztoszteron tartós meddőséget okozhatna bárkinél.

A vizsgálatban csak olyan tesztoszteronkészítményekről esett szó, melyeket orvos írt fel, a recept nélkül kapható termékekkel nem foglalkoztak a kutatók. Habár közvetlen ok-okozati összefüggés nem mutatható ki a tesztoszteron szedése és a meddőség kialakulása között, Kolettis azt tanácsolja minden férfinak, hogy csak akkor írassanak fel maguknak tesztoszteronkészítményt, ha már nem szeretnének saját gyereket.