A tesztoszteron és a túlzott önbizalom

Azok a férfiak, akikben magasabb a tesztoszteronszint, hajlamosabbak ösztönből dönteni és azt képzelni, hogy mindig nekik van igazuk. Teszik ezt anélkül, hogy racionálisan átgondolnák a helyzetet. A tesztoszteron fontos szerepet játszik a kockázatvállalásban és megnöveli az önbizalmat, így hatására az ember hajlamos arra, hogy azt higgye, mindig igaza van.

Sportos vagy depressziós? Az ujjai elárulják

A mutató- és a gyűrűsujj összehasonlításából kiderül, hogy hajlamosak vagyunk-e a szorongásra, a depresszióra, vagy éppen jó sportoló válna-e belőlünk – állítják egyes idegtudósok. Ha a mutatóujjunk hosszabb, mint a gyűrűsujjunk, jó eséllyel nincsenek túl jó képességeink a sportokhoz, annál jobban teljesítünk viszont a verbális memóriateszteken.

Ki milyen apa lesz?

A férfiak tesztoszteronszintje állítólag árulkodhat arról, hogy az illető mennyire jó apa. A kor előrehaladtával a férfiak tesztoszteronszintje általában csökken, ami a szexuális életükre, de általában véve az egészségi állapotukra is hatással van. A hormonszint arról is árulkodhat, mennyire lesz valaki jó szülő – állítják a Michigan Egyetem kutatói.

Több szex – több tesztoszteron?

Régóta feltételezik, hogy a férfiak tesztoszteronszintjének csökkenésével együtt a szexuális életük is hanyatlásnak indul. Az újabb kutatások szerint azonban talán épp ennek a fordítottja igaz, ezért a jó szexuális élet és normális tesztoszteronszint érdekében éljenek egészségesen, és mozogjanak sokat, így nagyobb valószínűséggel élhetnek jobb nemi életet.

Férfiasan csípős

Sok férfi azzal próbálja bizonyítani férfiasságát, hogy megeszi a keze ügyébe eső legcsípősebb paprikát. Ez a férfiassági rítus egy tudományos tényen alapul, valóban csak az igazi férfiak választják a legfűszeresebb ételeket. Az ő tesztoszteronszintjük általában magasabb, ez pedig kalandvágyóbbá, agresszívabbá és szexuálisan aktívabbá teszi a férfiakat.

A műanyagokban található kemikáliák csökkenthetik a tesztoszteronszintet

A legfrissebb kutatási eredmények szerint egyes műanyagokban és más termékekben előforduló kémiai anyagok csökkenthetik a férfiak, nők és gyerekek tesztoszteronszintjét. A tesztoszteron a férfiak fő nemi hormonja, de nők esetében is fontos szerepet játszik például az agyműködés, a csontsűrűség, a növekedés, az erőnlét és a szív egészségének szempontjából.

Az alacsony tesztoszteron- és az alacsony ösztrogénszint is gond lehet

A New England Journal of Medicine szeptemberi számában bemutatott vizsgálat szerint a férfiúi szervezet egészsége szempontjából nem csupán a tesztoszteron, hanem az ösztrogén szintje is számít. Az Egyesült Államokban az 1993 és 2000 közötti időszakban mintegy ötszörösére növekedett azon receptek száma, melyek tesztoszteron-pótló gyógyszereket írtak fel.

Férfi menopauza: az ösztrogén a középkorú férfiakra is hatással van

Ahogyan az ösztrogéntermelés drámai mértékű csökkenése miatt a nők átesnek a menopauzán, a középkorú férfiakat is érintik az ösztrogénnal összefüggő változások testösszetételüket és nemi működésüket tekintve. A kutatók tanulmányukban arról számolnak be, hogy hagyományosan amikor férfi hipogonadizmust diagnosztizálnak, ezt csak a tesztoszteron vérszintjére alapozzák.

Ronthatják a férfiak termékenységét a tesztoszteronkészítmények

Egy friss kutatás szerint bár a tesztoszteron segítséget nyújthat az alacsony libidójú férfiaknak, szedésével csökkenhet az apaság esélye. A szakemberek 2005 és 2011 között néhány alabamai és kansasi kórház meddőségi osztályán megforduló férfit követtek nyomon, akik közül többről is kiderült, hogy tesztoszteronnal kezelték őket, ám amint abbahagyták annak szedését, máris megnőtt valamennyiük spermamennyisége.

Nem növeli az erőt a növekedési hormon és a tesztoszteron

A McMaster Egyetem kutatásából kiderül, hogy a közhiedelemmel ellentétben a testmozgással összefüggő tesztoszteron és a növekedési hormon nem játszik jelentős szerepet az izomnövekedésben súllyal végzett edzés után. Az eredmények arra utalnak, hogy azok a testépítők, akik különböző edzéstervekkel a tesztoszteron és a növekedési hormon szintjét próbálják manipulálni, csak az idejüket vesztegetik.