A tesztoszteron és a túlzott önbizalom

Azok a férfiak, akikben magasabb a tesztoszteronszint, hajlamosabbak ösztönből dönteni és azt képzelni, hogy mindig nekik van igazuk. Teszik ezt anélkül, hogy racionálisan átgondolnák a helyzetet. A tesztoszteron fontos szerepet játszik a kockázatvállalásban és megnöveli az önbizalmat, így hatására az ember hajlamos arra, hogy azt higgye, mindig igaza van.

A Psychological Science című lapban közzétett kutatás során 243 férfit kísértek figyelemmel, akiknek egy része tesztoszteronos gélt kapott, másik részük placebót tartalmazó gélt. Mindannyiukkal kitöltettek egy tesztet, melyben különféle készségeiket – kognitív képességeket, motivációs szintet, alapvető matematikai készségeket – mértek.

Biztosan sikerül!

A résztvevők nem voltak időhöz kötve a válaszadásban, a helyes megoldásokért pedig pénzjutalmat kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy az a csoport, amely tesztoszteront kapott, nagyjából 20 százalékkal kevesebb pontot ért el, mint a másik csoport, ráadásul a helytelen válaszokat sokkal gyorsabban adták meg, a helyeseket pedig lassabban.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a tesztoszteron fontos szerepet játszik a kockázatvállalásban, és azok a férfiak, akikben több termelődik, gyakrabban élnek házasságon kívüli szexuális életet. Egyes kutatások még a felnőttkori bűnözés és a tesztoszteron között is összefüggést mutattak ki. A kutatást vezető Colin Camarer, a Caltech szakembere szerint a tesztoszteron az önbizalmat növeli meg, így hatására az ember hajlamos arra, hogy azt higgye, mindig igaza van.

Mivel a tesztoszteron termelődése a kor előrehaladtával csökken, az idősebb férfiaknak gyakran írják fel ezt a hormont, elsősorban a szexuális teljesítőképességük javítása céljából, de a szakemberek szerint érdemes lenne elgondolkozni rajta, hogy vajon a lehetséges mellékhatások fényében is megéri-e alkalmazni ezt a hormonpótló eljárást.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés