A tesztoszteron és a túlzott önbizalom

Azok a férfiak, akikben magasabb a tesztoszteronszint, hajlamosabbak ösztönből dönteni és azt képzelni, hogy mindig nekik van igazuk. Teszik ezt anélkül, hogy racionálisan átgondolnák a helyzetet. A tesztoszteron fontos szerepet játszik a kockázatvállalásban és megnöveli az önbizalmat, így hatására az ember hajlamos arra, hogy azt higgye, mindig igaza van.

A Psychological Science című lapban közzétett kutatás során 243 férfit kísértek figyelemmel, akiknek egy része tesztoszteronos gélt kapott, másik részük placebót tartalmazó gélt. Mindannyiukkal kitöltettek egy tesztet, melyben különféle készségeiket – kognitív képességeket, motivációs szintet, alapvető matematikai készségeket – mértek.

Biztosan sikerül!

A résztvevők nem voltak időhöz kötve a válaszadásban, a helyes megoldásokért pedig pénzjutalmat kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy az a csoport, amely tesztoszteront kapott, nagyjából 20 százalékkal kevesebb pontot ért el, mint a másik csoport, ráadásul a helytelen válaszokat sokkal gyorsabban adták meg, a helyeseket pedig lassabban.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a tesztoszteron fontos szerepet játszik a kockázatvállalásban, és azok a férfiak, akikben több termelődik, gyakrabban élnek házasságon kívüli szexuális életet. Egyes kutatások még a felnőttkori bűnözés és a tesztoszteron között is összefüggést mutattak ki. A kutatást vezető Colin Camarer, a Caltech szakembere szerint a tesztoszteron az önbizalmat növeli meg, így hatására az ember hajlamos arra, hogy azt higgye, mindig igaza van.

Mivel a tesztoszteron termelődése a kor előrehaladtával csökken, az idősebb férfiaknak gyakran írják fel ezt a hormont, elsősorban a szexuális teljesítőképességük javítása céljából, de a szakemberek szerint érdemes lenne elgondolkozni rajta, hogy vajon a lehetséges mellékhatások fényében is megéri-e alkalmazni ezt a hormonpótló eljárást.