A műanyagokban található kemikáliák csökkenthetik a tesztoszteronszintet

A legfrissebb kutatási eredmények szerint egyes műanyagokban és más termékekben előforduló kémiai anyagok csökkenthetik a férfiak, nők és gyerekek tesztoszteronszintjét. A tesztoszteron a férfiak fő nemi hormonja, de nők esetében is fontos szerepet játszik például az agyműködés, a csontsűrűség, a növekedés, az erőnlét és a szív egészségének szempontjából.

A műanyagokban található kemikáliák csökkenthetik a tesztoszteronszintetA Michigan Egyetem tudósai 2200 önkéntes esetében vizsgálták meg a ftalátokkal való kapcsolat és a tesztoszteronszint közti összefüggéseket. Az önkéntesek mind a 2011-12-es Országos Egészségügyi és Táplálkozási Felmérésben vettek részt az Egyesült Államokban.

A ftalátok a flexibilis PVC műanyagokban és más testápolási termékekben is megtalálhatók. „Sikerült bizonyítanunk, hogy a ftalátokkal való kapcsolat összefüggésbe hozható az alacsony cirkuláló tesztoszteronszinttel a 6 és 12 év közötti fiúk, valamint a 40 és 60 év közötti férfiak és nők esetében” – nyilatkozta John Meeker, a Michigan Egyetem közegészségügyi tanszékének munkatársa.

A magasabb ftalátszint 11-24 százaléban csökkentetette a 40 és 60 év közötti nők és 24-34 százalékban a 6 és 12 év közötti fiúk tesztoszteronszintjét. Bár a tudósok egyértelmű kapcsolatot találtak a ftalátok és a csökkent tesztoszteronszint között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítaniuk.

Az elmúlt ötven évben a férfiak átlagos tesztoszteronszintje folyamatosan csökkent, ez pedig számtalan járulékos egészésügyi problémával, például csökkent ondóminőséggel, az újszülöttek esetében pedig nemiszervi elváltozásokkal járt együtt.

„Az alacsony tesztoszteronszint a fiatal fiúk esetében hatással lehet a fejlődésre, középkorúak esetében pedig károsíthatja a szexuális funkciókat, a libidót, a kognitív készségeket, valamint a csontok egészségére is hatással lehet” – nyilatkozta Meeker.

„Az endokrin-rendszer működését befolyásoló kémiai anyagok, így a ftalátok is hozzájárulhatnak a tesztoszteronszint csökkenéséhez, és az ezzel járó egészségügyi problémák elszaporodásához” – tette hozzá Meeker.

A kutatás részletes leírása a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című orvosi szaklapban olvasható.