Az alacsony tesztoszteron- és az alacsony ösztrogénszint is gond lehet

A New England Journal of Medicine szeptemberi számában bemutatott vizsgálat szerint a férfiúi szervezet egészsége szempontjából nem csupán a tesztoszteron, hanem az ösztrogén szintje is számít. Az Egyesült Államokban az 1993 és 2000 közötti időszakban mintegy ötszörösére növekedett azon receptek száma, melyek tesztoszteron-pótló gyógyszereket írtak fel.

Az alacsony tesztoszteron- és az alacsony ösztrogénszint is gondot okozhatAz alacsony tesztoszteronszint befolyásolja a férfiak energetikai egyensúlyát, emellett negatívan befolyásolja a szexuális funkciót, azonban az orvosok még mindig nincsenek tisztában, hogy a túl kevés férfi nemi hormon miként váltja ki a tüneteket. Ugyanakkor Dr. Joel S. Finkelstein és a Massachusettsi Általános Kórház munkatársai arra világítanak rá, hogy az alacsony ösztrogénszint is hátrányos hatású, szintén hozzájárul férfiakban a szexuális problémákhoz és a zsír felhalmozódásához.

A klinikai vizsgálatba 300 egészséges, 20 és 50 év közötti férfit vontak be, akiknél a férfiakra jellemzőhöz képest alacsonyabb nemi működésre utaló jeleket, például csökkent energiát és izomerőt, szexuális problémákat, és csökkent libidót találtak. Esetükben egy kombinációs módszert próbáltak ki, gyógyszeresen egyaránt befolyásolták a tesztoszteron és az ösztrogén szintjét is. Korábban előnyben részesítették az egy hatóanyagot tartalmazó termékeket, hiszen normálisan a férfiúi szervezetben a tesztoszteron ösztradiollá alakul át.

A vizsgálatot megelőzően 4 hónapig gyógyszeresen gátolták a saját tesztoszteron képződését és ekkor kezdték el a mesterséges tesztoszteron, illetve a placebo adagolását. A csoportot tovább bontották egy olyan populációra, ahol olyan gyógyszert is alkalmaztak, amely gátolta a tesztoszteron-ösztradiol átalakulást, illetve ahol ilyen beavatkozásra nem került sor. A kutatók a vizsgálat elemzése során megállapították, hogy a tünetek közül egyedül a tesztoszteron alacsony szintjéhez volt köthető az izomtömeg és az izomerő csökkenése, míg a többi tünethez, a szexuális funkció romlásához, a testzsír felhalmozódásához az alacsony ösztrogénszint is hozzájárult.

Mindez azt jelenti, hogy a férfiúi szervezet megfelelő szabályozásához is szükség van női nemi hormonra.