Menopauza: a hormonok őrült játéka

A 45 és 60 év közötti nők általában a menopauza különböző fázisaiban vannak, és noha a menopauza önmagában nem betegség, a nők 80%-ának vannak klimaxos panaszai. Ebben a korcsoportban minden harmadik nő annyira szenved, hogy kezelés nélkül csak nehezen tudja legyűrni a mindennapokat. A menopauza tipikus tüneteit és okait az alábbiakban mutatjuk be.

PADAM – klimax a férfiaknál (2)

Sokáig azt hitték, hogy a kb. 50 éves korra programozott hormonális lejtmenet kizárólag a nőkre jellemző. Manapság azonban már a férfiakra is érvényes ez a fajta testi, pszichés és szexuális „romlás”. A PADAM az egyik olyan betűszó, amelyet leírja a tünetek együttesét, a nemi hormonok termelődésének csökkenését jelenti bizonyos korú férfiak körében.

PADAM – klimax a férfiaknál (1)

Sokáig azt hitték, hogy a kb. 50 éves korra programozott hormonális lejtmenet kizárólag a nőkre jellemző. Manapság azonban már a férfiakra is érvényes ez a fajta testi, pszichés és szexuális „romlás”. A PADAM az egyik olyan betűszó, amelyet leírja a tünetek együttesét, a nemi hormonok termelődésének csökkenését jelenti bizonyos korú férfiak körében.

Öregségi foltok, hiperpigmentáció

A ráncok mellett a legtöbb nőt semmi nem zavarja jobban, mint a pigmentfoltok, a pattanások vagy a szeplők, amelyek nem tűnnek el maguktól. Azok a nők, akik antibébi tablettát szednek, terhesek, vagy átmeneti korban vannak, különösen érintettek. Tehetünk-e valamit a hiperpigmentáció és az életkori foltok ellen? A szépség mulandó – de szerencsére a foltok is.

Teszt, a neve: vágy

Alapjában véve az egész csak kémia kérdése. Elsősorban az ösztrogéné és a tesztoszteroné, aztán a dopaminé, norepinefriné és szerotoniné, az oxitociné és a vazopressziné. Hormonok és neurotranszmitterek, melyek vezérlik a vágy egész folyamatát az első szerelmes pillanattól, befolyásolják étvágyunkat, pírt varázsolnak arcunkra, felpörgetik a szívverésünket.

Hormonok helyett fitneszbérlet

Kiderült, hogy azok a nők, akik rendszeresen edzettek a menopauza idején, feleannyi hőhullámmal küzdöttek, mint a kevésbé aktív életet élő társaik, ráadásul ezek a tünetek jóval kevésbé bizonyultak kellemetlennek. Sok változó korban lévő nő választja a hormonpótló terápiát, de ez a mellékhatásoktól sem mentes módszer kiváltható sportolással.

Az alacsony prolaktin-szint állhat a férfiak szexuális zavarainak hátterében

Egy október végén közzétett kutatás eredményei szerint a férfiak szexuális problémái szoros összefüggésben lehetnek az alacsony prolaktin-szinttel. Ez főleg azért meglepő, mert korábban a szakértők azt hitték, a mellek fejlődéséért és a tejtermelés megindulásáért felelős hormon csak nagy mennyiségben károsíthatja a férfiak szexuális funkcióit.

A hormonrendszert befolyásoló legveszélyesebb vegyszerek

Az amerikai Környezeti Munkacsoport egy 12 tagú listával állt elő, melyre azok a háztartásban is alkalmazott kémiai anyagok kerültek fel, melyek a legsúlyosabban befolyásolják az ember hormonális egyensúlyát. Az anyagok több módon hathatnak: receptorhoz kötődve imitálhatják, vagy gátolhatják egy hormon hatását, ill. csökkenthetik, vagy növelhetik egy hormon termelődését.

Az alacsony tesztoszteron- és az alacsony ösztrogénszint is gond lehet

A New England Journal of Medicine szeptemberi számában bemutatott vizsgálat szerint a férfiúi szervezet egészsége szempontjából nem csupán a tesztoszteron, hanem az ösztrogén szintje is számít. Az Egyesült Államokban az 1993 és 2000 közötti időszakban mintegy ötszörösére növekedett azon receptek száma, melyek tesztoszteron-pótló gyógyszereket írtak fel.

Férfias kopaszodás: nem csak hormonális oka lehet

A férfiak hajhullása, kopaszodása, hajritkulása a szakirodalom szerint 95%-ban androgén alopécia, vagyis androgenetikus eredetű. Az androgenetikus hajhullás elsődleges oka az öröklött tulajdonságok között keresendő, legalábbis ez az orvosok véleménye. A mi tapasztalataink nem ezt mutatják, így véleményem szerint van remény a megoldásra, csak meg kell keresni a probléma valódi okát.