Menopauza: a hormonok őrült játéka

A 45 és 60 év közötti nők általában a menopauza különböző fázisaiban vannak, és noha a menopauza önmagában nem betegség, a nők 80%-ának vannak klimaxos panaszai. Ebben a korcsoportban minden harmadik nő annyira szenved, hogy kezelés nélkül csak nehezen tudja legyűrni a mindennapokat. A menopauza tipikus tüneteit és okait az alábbiakban mutatjuk be.

A menopauza, amelyet orvosilag klimax néven is ismerünk, három külön fázisra osztható, amelyek mindegyike a menopauzára, azaz az utolsó menstruációs időszakra utal.

A premenopauza a menopauza előtti időszak, és általában a 40-50 év közötti nőket érinti. A tüszőérlelő hormon (FSH) termelődése kissé növekszik, a sárgatest hormon termelése azonban csökken. Ez a vérzések közötti időszak lerövidülését okozhatja. A menstruációs időszak rendszertelenné válik. Mivel az ösztrogénszint gyakran megemelkedik, a vérzés intenzívebb lehet és hosszabb ideig tarthat.

A menopauza „fő fázisa” a perimenopauza. Átlagosan 6-7 évig tart. Általában a ciklus rendellenességeiről és a menstruációs időszak teljes hiányáról van szó. A progesztogének képződése gyorsabban csökken, mint az ösztrogéneké, így a progeszteron és az ösztrogének koncentrációjának aránya nagyban változik. Az érintett személyeknél hirtelen hőhullámok, erős szívdobogás, hangulati ingadozások vagy fokozott ingerlékenység léphet fel.

A posztmenopauza egy évvel az utolsó periódus után kezdődik, és addig tart, amíg a hormonegyensúly el nem éri az új, stabil szintet. A menopauzás tünetek enyhülnek.

Mikor kezdődik?

A nőknél átlagosan 50 éves korban van a legutolsó menstruációs időszak. A menopauza ideje körülbelül 10-15 évig tarthat. A várható élettartam jelentős növekedése miatt a nők manapság életük több mint egyharmadát töltik menopauza után. Nekik ezért döntő fontosságú, hogyan jutnak át a menopauzán. Sokak számára ez a szakasz a változás esélye és egy új életfázis megkezdése.

A klimax tünetei

A nők kb. 20%-ának a menopauza alatt alig, vagy egyáltalán nincs panasza. Szervezetüknek nincs szüksége külső segítségre. De az összes nő egyötödénél a hormonszint olyan gyorsan esik le, hogy ez fizikai és érzelmi terhelést jelent. Az első jelek megjelenésekor beszéljen erről a nőgyógyászával. A kor előrehaladtával a hiányzó hormonok többek között a következő panaszokat okozhatják:

  • a hüvely nyálkahártyájának regressziója
  • a bőr megereszkedése
  • csontritkulás
  • szív- és vérkeringési panaszok
  • a medencefenék izmainak gyengülése és ehhez kapcsolódó inkontinencia
  • csökkentő hajnövekedés és hajhullás

A menopauza, a változás élettani folyamat. Az ösztrogén szintjének erős ingadozása gyakran a hőmérséklet-szabályozás megváltozásában nyilvánul meg, és hőhullámok, izzadás vagy bőrpír jelentkezik. Vegetatív változások is előfordulhatnak, azaz az idegrendszer olyan változásai, amelyek olyan életfunkciókat szabályoznak, mint a szívverés, a légzés, az emésztés és az anyagcsere.

Gyakori tünetek a menopauza alatt

A menopauza tünetei 45 és 54 év között Gyakoriság %-ban
idegesség, ingerlékenység 90%
fáradtság, letargia, teljesítmény-csökkenés 80%
hőhullámok, izzadás 70%
depressziós hangulat, sírásrohamok 70%
fejfájás 70%
feledékenység, koncentráció gyengesége 65%
hízás 60%
alvászavarok 50%
ízületi- és izomfájdalmak 50%
székrekedés 40%
szívpanaszok 40%
szexuális vágy csökkenése 30%
paresztézia (szenzoros zavarok, mint például bizsergés vagy zsibbadás) 25%
szédülés 20%

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!