Ösztrogének: 11 remek természetes forrás

Bizonyos növények és magvak, köztük a bogyós gyümölcsök és a lenmag, olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek ún. fitoösztrogénként működnek. Az ösztrogén hormon számos funkciót lát el a szervezetben, többek között támogatja a szexuális és reproduktív funkciókat. Az alacsony ösztrogénszinten szerencsére fitoösztrogénekben gazdag étrenddel is javíthatunk.

Menopauza: a hormonok őrült játéka

A 45 és 60 év közötti nők általában a menopauza különböző fázisaiban vannak, és noha a menopauza önmagában nem betegség, a nők 80%-ának vannak klimaxos panaszai. Ebben a korcsoportban minden harmadik nő annyira szenved, hogy kezelés nélkül csak nehezen tudja legyűrni a mindennapokat. A menopauza tipikus tüneteit és okait az alábbiakban mutatjuk be.

PADAM – klimax a férfiaknál (2)

Sokáig azt hitték, hogy a kb. 50 éves korra programozott hormonális lejtmenet kizárólag a nőkre jellemző. Manapság azonban már a férfiakra is érvényes ez a fajta testi, pszichés és szexuális „romlás”. A PADAM az egyik olyan betűszó, amelyet leírja a tünetek együttesét, a nemi hormonok termelődésének csökkenését jelenti bizonyos korú férfiak körében.

PADAM – klimax a férfiaknál (1)

Sokáig azt hitték, hogy a kb. 50 éves korra programozott hormonális lejtmenet kizárólag a nőkre jellemző. Manapság azonban már a férfiakra is érvényes ez a fajta testi, pszichés és szexuális „romlás”. A PADAM az egyik olyan betűszó, amelyet leírja a tünetek együttesét, a nemi hormonok termelődésének csökkenését jelenti bizonyos korú férfiak körében.

Ezt együk a menopauza előtti időszakban!

A perimenopauza az az állapot, amikor a nők szervezete megkezdi az átmenetet a menopauzába. Ezzel az időszakkal nemigen szoktunk foglalkozni, pedig a hormonváltozás jelentős, és emiatt kellemetlen tünetekkel is járhat. A legtöbb nőnél a 40-es éveik közepén kezdődik ez az időszak, de vannak, akik már a 30-as éveikben észlelhetik az első tüneteket.

Ki, mikor, meddig érzékeli a menopauza tüneteit?

A legtöbb nő átél hőhullámokat élete egy szakaszában, a menopauza közeledtével, és megtapasztalja az éjszakai izzadást is. Van, aki „megússza” 3-4 évvel, de sokan akár 10 évig is szenvedhetnek e tünetektől. Hogy mikor jelennek meg ezek a tünetek és meddig tartanak, elég sok különböző tényezőtől függ. Mindezek alapján a nők négy csoportba sorolhatók.

Veszélyesek a menopauza tüneteire használt hormongyógyszerek

Kerülni kell a gyógyszeres hormonkezelést a menopauza és más hormonális állapotok tüneteinek kezelésében – áll az amerikai Endokrinológiai Társaság legfrissebb tudományos állásfoglalásában. Olyan vegyületekről van szó, amelyeket csak akkor volna szabad használni, amikor más kezelési mód nem lehetséges, például a mellékhatásokra adott allergiás válasz miatt.

Lézer segít a menopauza tünetein

Legújabb kezelési eszközként lézerthőt vetnek be a menopauza néhány kellemetlen fő tünete ellen. A menopauza többek között hüvelyi szárazságot, fájdalmat és égő érzést, a nedvesedés hiányát, inkontinenciát és visszatérő húgyúti fertőzéseket foglal magában. Ezek a tünetek a nők öregedésével járó természetes ösztrogénszint-csökkenéssel függnek össze.

50 után nem kell a szex?

A nőknél a menopauza átlagosan több mint 3 évig tart, és sokaknak ezután már jelentősen csökken a libidója, sőt van, aki már soha többé nem él szexuális életet. A menopauza kísérő tünetei, például a hőhullámok, a hangulatingadozások vagy a hüvelyi szárazság a párkapcsolatokra is rányomják a bélyegüket, sok nő pedig ezután már nem érzi magát elég nőiesnek.

Akupunktúrával a hőhullámok ellen

Egy nemrégiben közölt tanulmány szerint az akupunktúra csökkentheti a változókorban jelentkező hőhullámok gyakoriságát és intenzitását. A menopauza során gyakori hőhullámok hirtelen jelentkező hőhatást keltenek egyes testrészekben, vagy a test egészén. Emellett vörhenyesség jelentkezhet az arcon, nyakon, a háton, karon, mellkason, és kísérheti verítékezés is.