Ki, mikor, meddig érzékeli a menopauza tüneteit?

A legtöbb nő átél hőhullámokat élete egy szakaszában, a menopauza közeledtével, és megtapasztalja az éjszakai izzadást is. Van, aki „megússza” 3-4 évvel, de sokan akár 10 évig is szenvedhetnek e tünetektől. Hogy mikor jelennek meg ezek a tünetek és meddig tartanak, elég sok különböző tényezőtől függ. Mindezek alapján a nők négy csoportba sorolhatók.

A Pittsburgh-i Egyetem munkatársai több száz nőt vizsgáltak 15 éven keresztül, hogy felmérjék, mi befolyásolja a hőhullámokat és az izzadékonyságot, vagyis az ún. vazomotoros tüneteket.

A legtöbb nő találkozik a vazomotoros tünetekkel, és eddig azt hitték, hogy ezek a tünetek 3-5 évig tartanak, a menstruációs időszak végéhez közeledve, tehát egyértelműen a menopauzához köthetők. Most már tisztában vagyunk azzal, hogy ezek a tünetek jóval hosszabb ideig tartanak, gyakran 7-10 évig, és a nők életének különböző szakaszaiban is megjelenhetnek.

Fontos a vazomotoros tünetek hátterének alaposabb feltérképezése, hogy a kellemetlenségek megelőzhetők legyenek – mondja a kutatást vezető Rebecca Thurston professzor.

A szakemberek 1455 olyan nőt vizsgáltak, akik a kutatás kezdetekor még nem élték át a menopauzát, és négy csoportot azonosítottak vazomotoros tünetek szempontjából:

  • a kínai nők körében ritkák a tünetek a menopauzás időszakban
  • nagy valószínűséggel átélik a tüneteket a fekete nők, az alacsony iskolai végzettségűek és azok, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt
  • tíz évvel a menopauza előtt már küzdenek a tünetekkel azok a nők, akik túlsúlyosak és depressziós, illetve szorongásos tünetekkel küzdenek, és kevésbé jó az egészségi állapotuk
  • az alacsony testtömegindexű nőknél a tünetek később kezdődnek, a menopauza utolsó szakaszában.

Ha szeretne még olvasni a menopauzáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Ezt együk a menopauza előtti időszakban!