Akupunktúrával a hőhullámok ellen

Egy nemrégiben közölt tanulmány szerint az akupunktúra csökkentheti a változókorban jelentkező hőhullámok gyakoriságát és intenzitását. A menopauza során gyakori hőhullámok hirtelen jelentkező hőhatást keltenek egyes testrészekben, vagy a test egészén. Emellett vörhenyesség jelentkezhet az arcon, nyakon, a háton, karon, mellkason, és kísérheti verítékezés is.

Akupunktúrával a hőhullámok ellenA jelenség igen kellemetlen lehet az azt átélő számára, csillapítás céljából az érintett hölgyek főként hormonpótló (ösztrogént, illetve progeszteront tartalmazó) készítményeket kaphatnak. Mindazonáltal, egyes szerek növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rák kockázatát.

A Tajvani Egyetem munkatársai viszont inkább az akupunktúra, mint lehetséges terápiás eszköz irányába mentek el. Ismert, hogy az akupunktúra egy 2500 éves módszer, melyet a hagyományos kínai orvoslás gyulladáscsökkentés, és fogyás céljából alkalmazott. Hsiao-Yean Chiu és munkatársai 104 korábban megjelent, a technikával foglalkozó tanulmányt vették górcső alá, az elemzésbe azonban csupán 12 került be. A 869, 40 és 60 éves kor közötti hölgy menopauzás tünetei csökkentésére természetes gyógymódot alkalmaztak.

A kutatók megállapították, hogy azoknál a hölgyeknél, akik részesültek akupunktúrás kezelésben, csökkent a hőhullámok gyakorisága és súlyossága is. Felfedték továbbá, hogy az eljárás hatékonysága nem függ a kezelés időtartamától és számától sem. Amennyiben valóban teret nyer a módszer, kiküszöbölhetőek lehetnek a gyógyszeres kezelés során jelentkező mellékhatások.