PADAM – klimax a férfiaknál (1)

Sokáig azt hitték, hogy a kb. 50 éves korra programozott hormonális lejtmenet kizárólag a nőkre jellemző. Manapság azonban már a férfiakra is érvényes ez a fajta testi, pszichés és szexuális „romlás”. A PADAM az egyik olyan betűszó, amelyet leírja a tünetek együttesét, a nemi hormonok termelődésének csökkenését jelenti bizonyos korú férfiak körében.

PADAM vagy férfiklimax, azaz climacterium virile? Mindkettő olyan kifejezés, amely a férfi azon életszakaszára utal, amelyben a tesztoszteronszint gyorsan csökken. (PADAM-szindróma: Partial Androgen Deficiency in Ageing Males.)

Férfi klimax vagy PADAM?

A climacterium virile és klimax kifejezések (a nők klimaxa alapján) leírják a férfi azon életszakaszát, amelyben a tesztoszteron szintje csökken. Ez azonban nem hasonlítható össze a nők klimaxával. Bár mindkét esetben hormonális változásról van szó, a női nemi hormonok már nincsenek túlsúlyban a nőknél, a férfiak esetében viszont a tesztoszteron az egész élet során jelen van. Ezért a climacterium virile és klimax kifejezések biológiai-tudományos szempontból nem találóak férfiak esetében.

A midlife válság (középkorúak válsága) fogalma viszont csak a pszichoszociális szempontokat veszi figyelembe. Az endokrinológusok különösen a PADAM kifejezést kedvelik – az öregedő ember részleges androgénhiánya az, ami a legjobban leírja a tényleges biológiai körülményeket.

Mik az androgének?

Az androgének szexuális hormonok, a férfias jellemzőkért felelősek, például a szakáll növekedéséért vagy a hangmélyülésért, illetve az izmok fejlődéséért.

Az androgének termelése – melynek fő hatóanyaga a tesztoszteron – a herékben és a mellékvesekéregben történik, kisebb mennyiségben a női petefészkekben.

40 éves kortól csökken a tesztoszteronszint

Ellentétben a nőkkel, akiknél a nemi hormonszint viszonylag hirtelen csökken az utolsó menstruáció után, a tesztoszteron termelődése sok férfinél lassan, de folyamatosan csökken. Ez a folyamat általában a 40. és 70. év között zajlik. Egy egészséges ember vérében a nap és az életmód függvényében 12-30 nanomol/l tesztoszteron van. Bizonyított, hogy a tesztoszteron szintje 40 éves kortól évente körülbelül 1-2 százalékkal csökken.

Az öregedő férfi részleges hormonhiánya

A csökkenő tesztoszteronszint jelensége minden emberben alapvetően megfigyelhető, de különböző kiindulási értékeken alapul. A genetikai hajlam mellett a külső tényezők is befolyásolják a hormontermelést. Ezek a következők:

  • táplálkozás és túlsúly
  • drogok és alkohol
  • stressz
  • mozgás
  • akut betegségek, pl. fertőzések
  • krónikus betegségek, mint pl. cukorbetegség, máj- vagy vesebetegségek
  • bizonyos gyógyszerek, pl. pszichotróp gyógyszerek vagy magas vérnyomás elleni szerek

Ez magyarázza a PADAM-panaszok előfordulásának nagy különbségeit. Például egyes 70 év feletti férfiaknak még mindig normális tesztoszteronszintjük van, míg másoknak 50 év felett tesztoszteronhiánnyal küzdenek.

Folytatjuk

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Férfi klimax: a tesztoszteronpótlás előnyei és kockázatai