50 után nem kell a szex?

A nőknél a menopauza átlagosan több mint 3 évig tart, és sokaknak ezután már jelentősen csökken a libidója, sőt van, aki már soha többé nem él szexuális életet. A menopauza kísérő tünetei, például a hőhullámok, a hangulatingadozások vagy a hüvelyi szárazság a párkapcsolatokra is rányomják a bélyegüket, sok nő pedig ezután már nem érzi magát elég nőiesnek.

50 után nem kell a szex?A menopauza kísérő tünetei, például a hőhullámok, a hangulatingadozások vagy a hüvelyi szárazság a párkapcsolatokra is rányomják a bélyegüket, sok nő pedig ezután már nem érzi magát elég nőiesnek. A felmérés során 2000 nő véleményét kérdezték meg, akiknek 44 százaléka számolt be arról, hogy a menopauza negatív hatást gyakorolt a párkapcsolatára, noha 92 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a szex és az intimitás még fontos lenne a számukra. 57 százalék panaszkodott hüvelyi szárazságra, ami ellen sokan síkosítóval védekeztek, ám akadt, aki vazelint használt, pedig az orvosok utóbbit nem ajánlják, mivel gombás fertőzést okozhat.

A kutatást vezető cég szóvivője, dr. Rosemary Leonard úgy véli, a felmérésben egy olyan kérdést jártak körül, amelyről sok nő nem szívesen beszél, pedig fontos lenne, hogy mindenki minél tájékozottabb legyen e téren, és merjenek minden segítséget igénybe venni annak érdekében, hogy ezt az időszakot is gond nélkül átvészeljék, és a párkapcsolatuk se lássa kárát.

A nők átlagosan 50,8 évesen menstruálnak utoljára, a többségüknél még előtte jelentkeznek a hőhullámok, illetve a hangulatingadozások, majd a menstruáció egyre rendszertelenebbé válik. Később hüvelyi szárazság, illetve szexuális és vizelési problémák is jelentkeznek, és sokan a munkájukkal és a családjukkal szemben is türelmetlenebbé válnak. Szerencsére azonban ezekre a problémákra mind van megoldás, csak merni kell szakembertől segítséget kérni.