Veszélyesek a menopauza tüneteire használt hormongyógyszerek

Kerülni kell a gyógyszeres hormonkezelést a menopauza és más hormonális állapotok tüneteinek kezelésében – áll az amerikai Endokrinológiai Társaság legfrissebb tudományos állásfoglalásában. Olyan vegyületekről van szó, amelyeket csak akkor volna szabad használni, amikor más kezelési mód nem lehetséges, például a mellékhatásokra adott allergiás válasz miatt.

A hormontartalmú gyógyszerek nem megfelelő alkalmazás mellett veszélyesek lehetnek. Több, mint 61 ember vesztette életét gombás meningitisz (agyhártyagyulladás) fertőzés miatt, amit a hormontartalmú gyógyszer szedésének tulajdonítottak.

Veszélyes mellékhatásokExtrém esetekben a gyógyszergyárak úgy hirdetik hormontartalmú termékeiket, mint amelyekkel teljesen kockázatmentesen meg lehet előzni az öregedés problémáit. Ezek közül az állítások közül nagyon keveset támogat a tudomány – mondja Nanette Santoro, az állásfoglalást kialakító bizottság elnöke.

Bár egy nagy 2002-es kutatás (Women’s Health Initiative) aggodalmat keltett a menopauza tüneteinek hormonális kezelése miatt (vérrögképződés, a sztrók, emlőrák és szívroham kockázata), akkor a szakértők olyan egyetértésre jutottak, hogy a menopauza hormonterápiájának előnyei meghaladják annak kockázatait a legtöbb egészséges nő számára.

Ezért aztán sok nő használta ezt a nem személyre szabott adagolású gyógyszert, ami több vagy kevesebb hatóanyagot tartalmazhat a szükségesnél. Hatékonyságáról és biztonságosságáról nem végeztek hosszú távú és széles körű vizsgálatokat.

Az állásfoglalás vizsgálta a gyógyszeres hormonkezelésnek azt a formáját is, amikor a nő tesztoszteronszintjét emelik meg a szexuális diszfunkció kezelésére. Leszögezi, hogy nem létezik az FDA (Food and Drog Administration) által jóváhagyott terápia, a tudomány nem támogatja ezt a kezelést.

Aggodalomra ad okot a túl nagy vagy túl kicsi adagolás is, akárcsak a kezelés mellékhatásai. A hagyományosan (egyformán) adagolt gyógyszeres hormonkezelést meg kell hagyni azokra az esetekre, amikor a beteg allergiás az FDA által jóváhagyott terápiákra, és a kezelésre egyértelműen szüksége van – mondják a szakemberek.