PADAM – klimax a férfiaknál (2)

Sokáig azt hitték, hogy a kb. 50 éves korra programozott hormonális lejtmenet kizárólag a nőkre jellemző. Manapság azonban már a férfiakra is érvényes ez a fajta testi, pszichés és szexuális „romlás”. A PADAM az egyik olyan betűszó, amelyet leírja a tünetek együttesét, a nemi hormonok termelődésének csökkenését jelenti bizonyos korú férfiak körében.

PADAM: különböző tünetek

Nyilvánvaló, hogy a csökkenő tesztoszteron-termelődés az öregedés természetes velejárója. Szintén összefüggés van az egyes betegségekkel küzdők, például a cukorbetegség és az alacsony tesztoszteronszint között. Az általános egészségi állapot ezért többek között felelős a vér tesztoszteronszintjéért.

Amennyire sokszínűek a férfi nemi hormonok feladatai, olyan különbözőek a férfi szexuális hormon hiányával összefüggő panaszok. Lehetséges tünetek:

  • Némelyeknél a hangulat állandóan rossz, hiányzik az ösztönző erő, a teljesítmény és a koncentráció csökken.
  • Mások alvászavarral, hőhullámokkal, fokozott éjszakai izzadással, vagy szívdobogással küzdenek.
  • Ami a szexualitást illeti, a libidó, a szexuális aktivitás, az erekció erőssége és az időtartama csökken.
  • Az izomerő csökken, és nő a csontritkulás kockázata.
  • Az idősebb férfi test- és a zsírtömege nő, különösen a hasi területen. Az androgénhiány következtében nyilvánvalóvá válik a vérszegénység.

Egy biztos: a tesztoszteronhiány nem egyértelmű klinikai jelekben nyilvánul meg. Lehet, hogy a PADAM nemcsak a tesztoszteronhiány következménye, hanem a különböző hormonok, például a tesztoszteron, a növekedési hormonok, az ösztrogének és a DHEA (dehidroepiandroszteron = női és férfihormonok előfutára) közötti egyensúly zavara.

Hipogonadizmus

Ha a tesztoszteronszint 12 nanomol/l alatti, ezt hipogonadizmusnak nevezik, amin a férfiak megzavart funkcióját értik. A következmény csökkenő tesztoszteronszint. A tünetek az érintett korától függenek, jellemző a herék funkciójának csökkenése. További következmények lehetnek:

  • csökkenő libidó (egészen ennek elvesztéséig)
  • csökkenő vitalitás
  • erekciós zavar
  • csökkenő izomtömeg
  • csökkenő csontsűrűség
  • vérszegénység
  • szagláscsökkenés
  • depresszió

Hormonterápia tesztoszteronnal

Célzott hormonpótlást kell mérlegelni, ha a PADAM tünetek mellett a férfinél a tesztoszteron hiánya is kevesebb, mint 3,5 nanogramm/ml a vérben.

A panaszok kezelése a klimaxos nőknél könnyebb, a nőgyógyász több mint ötven készítmény közül választhat. Ezzel szemben a klinikailag bizonyított tesztoszteronhiányos férfiak esetében a gyógyszerészeti kémia csak egy anyagot használ, a tesztoszteront. Az orvos dönti el, hogy a beteg számára melyik forma a legmegfelelőbb. Általában azonban csak enyhe tesztoszteronhiányt kezelik a bőrön keresztül, pl. tapasz vagy gél formájában. Leggyakoribb az injekció.

Tesztoszteronpótlás PADAM esetén?

Még nem világos, hogy az életkorral járó tünetek esetében a tesztoszteron-kezelés jelentősége független-e a bizonyított hipogonadizmustól. A legtöbb érv ellene szól. Az enyhe androgénhiány ugyanis lehet egészségtelen életmód vagy mentális stressz következménye is. Emellett a tesztoszteron beadása elősegíti a prosztatarák növekedését, amelynek kockázata az idősebb férfiaknál már amúgy is nagyobb.

Végül is nincs szilárd tudományos bizonyíték arra nézve, hogy a tesztoszteron-terápia alkalmas-e az életkornak megfelelő tesztoszteronszint elérésére. Emiatt a legtöbb orvos lebeszéli a hozzá forduló férfiakat az életkorral összefüggő, enyhén csökkent tesztoszteronszint pótlásáról.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

PADAM – klimax a férfiaknál (1)