Lézer segít a menopauza tünetein

Legújabb kezelési eszközként lézerthőt vetnek be a menopauza néhány kellemetlen fő tünete ellen. A menopauza többek között hüvelyi szárazságot, fájdalmat és égő érzést, a nedvesedés hiányát, inkontinenciát és visszatérő húgyúti fertőzéseket foglal magában. Ezek a tünetek a nők öregedésével járó természetes ösztrogénszint-csökkenéssel függnek össze.

20150723-lezer-segit-a-menopauza-tunetein-02A GSM a becslések szerint a menopauzán átesett nők mintegy felét érinti, de ez a szám akár magasabb is lehet, mivel sokan tartanak attól, hogy orvoshoz forduljanak problémájukkal. A menopauza más tüneteivel, például a hőhullámokkal ellentétben, amelyek idővel általában javulnak, a GSM gyakran makacsul megmarad, és akár súlyosbodhat is.

Jelenleg ösztrogén alapú gélekkel vagy hormonpótló terápiával próbálják megnövelni az ösztrogénszintet a tünetegyüttes leküzdése érdekében, ezek a kezelések azonban nem alkalmazhatók olyan nők esetében, akiknek kórtörténetében szerepel ösztrogénfüggő daganat, például endometriális daganat vagy emlődaganat.

Az új kezelés során lézerhővel keményítik meg a méh, a hüvely, a húgyhólyag és a húgycső szöveteit. Korábbi kutatások kimutatták, hogy hő alkalmazásával serkenthető a véráramlás, és a sejteket több kollagén és elasztin termelésére ösztönzi, mely fehérjék fontos szerepet játszanak a szövetek egészségének megőrzésében. Ezzel megerősítik az ezeket a szerveket borító simaizmokat és más szöveteket és rostokat, valamint javítják rugalmasságukat, ami együttesen több olyan tünetet is enyhíthet, amelyeket a nők a menopauza során tapasztalnak.

Az eljárás során egy hüvelytükörrel nyitva tartják a hüvelyt, és a lézerfényt beirányítva a méh, a hüvely, a húgyhólyag és a húgycső szöveteit kezelik vele. A hüvelyi erbium lézerterápia elnevezésű technikát a Pisai Egyetemi Kórház kutatói fejlesztették ki. A Minerva Ginecologica szaklapban megjelent tanulmányukban arról számoltak be, hogy 65 nő részvételével végzett kísérletük tanúsága szerint három hónap alatt végzett mindössze három 30 perces kezelés elegendő volt a tünetek jelentős enyhítéséhez.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nők jól tolerálták a kezelést, amely nem jár szignifikáns mellékhatásokkal.