Inkontinencia: gyakori, kínos jelenség

Inkontinencián a vizelet – ritkábban a széklet – távozása feletti kontroll elvesztését értjük. A vizelet-inkontinencia okai gyakran a húgyutakban keresendők, de az agyban és a gerincvelőben, vagy az idegrendszerben jelentkező problémák is vezethetnek inkontinenciához.

Szamárköhögés – az alábecsült fertőző betegség

A szamárköhögés nem tipikus gyermekkori betegség, mint a kanyaró vagy a mumpsz. Tíz beteg közül nyolc több mint 18, és minden harmadik 45 évesnél idősebb. Az érintettek közül kevesen tudják, hogy szamárköhögésük van. A betegség a felnőtteknél teljesen másként jelentkezik, mint a gyermekeknél, ezért gyakran összetévesztik más légzőszervi megbetegedésekkel.

Intim torna, Kegel-gyakorlatok

A Magyarországon is jól ismert intim torna egyik alapvető gyakorlatáról van szó, amit mindenféle tanfolyam nélkül, otthon is végezhetünk. A nemi szerv és a végbélnyílás között félúton található, ún. PC izom vagy gátizom tornáztatásán alapul. PC izomcsoport felelős a hüvely és húgycső körüli, méh és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért és feszességéért.

A női vizelet-inkontinencia kezelési lehetőségei

Az urge (sürgős) inkontinencia azonnal vizelési ingert jelent, amely szabályozhatatlan vizeletvesztést okozhat. A betegség előfordulása az életkorral nő, a 45 éven felüliek között 17% a gyakorisága, míg 75 év felett 27%, így minden kezelési lehetőség megismerése fontos lehet. Két terápia hatását vizsgálták, az eredmények nem mutattak jelentős különbséget.

Medencefenék-gyakorlatok inkontinencia ellen

A rendszeres medencefenék-gyakorlatok fontosak az inkontinencia megelőzésére vagy kezelése. Ha a medencefenék izmai nem eléggé edzettek, a húgycső lesüllyedhet, és kontrollálatlan vizeletürítés történik. Minden medencefenék-gyakorlat egyszerűen, otthon végezhető. Fontos, hogy edzés közben az izmok megfeszítése és ellazítása váltakozva történjen.

Lézer segít a menopauza tünetein

Legújabb kezelési eszközként lézerthőt vetnek be a menopauza néhány kellemetlen fő tünete ellen. A menopauza többek között hüvelyi szárazságot, fájdalmat és égő érzést, a nedvesedés hiányát, inkontinenciát és visszatérő húgyúti fertőzéseket foglal magában. Ezek a tünetek a nők öregedésével járó természetes ösztrogénszint-csökkenéssel függnek össze.

A jóga segít a nőknek a vizelettartási zavar leküzdésében

A Kalifornia Egyetem legújabb kutatása szerint a meditáció és testmozgás egyik ősi formája segíthet a vizelettartási zavarral küzdő nőknek. Az néhány hete megjelent tanulmány arról számol be, hogy a medence egészségének javítását célzó jóga segít a nőknek erősíteni a vizelettartás képességét, és ily módon a véletlen vizeletszivárgás elkerülését.

Gátizomtorna vizeletcsepegés ellen

Sokan szenvednek tőle, szégyellik, nem tudva, milyen egyszerű lenne a megoldás. Az inkontinencia, vagy más néven akaratlan vizeletcsepegés népbetegség, pedig napi húsz perc tornával megszüntethető.

Inkontinencia: titkoljuk, leplezzük

Az inkontineneciát még mindig sokan tabuként kezelik. Persze, hiszen felnőtt létére ki szeret „pelusban” járni? A Kor Kontroll Társaság, ez az egészségügyi felvilágosítást népszerűsítő civil szervezet a napokban nyílt napot rendezett e témában. Kiderült: van más megoldás is.

Eszköz az inkontinencia kezelésére

Megérkezett hazánkba az IncoStress, az az Angliában kifejlesztett eszköz, amely az elmúlt években a stressz inkontinenciától szenvedő hölgyek százezreinek oldotta meg a problémáját. Közép-Európában elsőként Magyarországon kapható ez a termék, amely végleges gyógyulást ígér.