Gátizomtorna vizeletcsepegés ellen

Sokan szenvednek tőle, szégyellik, nem tudva, milyen egyszerű lenne a megoldás. Az inkontinencia, vagy más néven akaratlan vizeletcsepegés népbetegség, pedig napi húsz perc tornával megszüntethető.

20100419_gatizomtorna_ikon2Az inkontinencia hazánkban minden negyedik nőt érint, kialakulhat gyermekkorban, áldott állapotban vagy szülés után, illetve a pre- és postmenopausa idején. Bár a tünetek a terhes nők közel 28%-ánál jelentkeznek, csak nagyon kevesen veszik komolyan a problémát, sokan inkább beletörődnek. A kismamáknál átmeneti inkontinenciáról beszélhetünk, amely nem minden esetben múlik el magától, egy kis odafigyeléssel azonban megszüntethető, sőt, meg is előzhető.

Miért alakul ki?

Terhes nők esetében a várandósság utolsó harmadában és a szülést követő hónapokban alakul ki leggyakrabban az inkontinencia, elsősorban a megváltozott hólyagműködés és az alhasi izmok elernyedése miatt. A terhesség alatt ezek az izmok a hormontermelődés és a hólyagra nehezedő nyomás miatt elgyengülnek, ami vizeletcsepegést okozhat. Kockázati tényező lehet még a természetes szülés, a nagy magzat, a magas anyai életkor (35 év felett), a dohányzás és a cukorbetegség is.

A megoldás: gátizomtorna

gatizomtorna_gyakorlatAz Inko Klub Egyesület által készített felmérés szerint az anyák 68%-a nem is hallott arról, hogy az inkontinencia megszüntethető, sőt meg is előzhető. A kellemetlen tünetek megszüntetésének legjobb módszere a gátizomtorna. Kari Bo fizioterapeuta kampányával arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az átmeneti inkontinencia kezelhető, semmi szégyellni vagy titkolni való nincs benne, lehet és kell is tenni ellene.

A professzor által kidolgozott mozgásforma elsősorban a gátizmok megerősítését szolgálja. A Core Wellness program legújabb fejezete, a Core Mum tornaprogram megoldást nyújt a vizeletcsepegés zavaró tüneteire. A Core Mum gátizomtorna klinikailag bizonyított tornaprogram, a has-, a hát- és a gátizmok edzését kombinálja. Az ingyenesen megrendelhető DVD két húszperces részből áll.

A könnyű mozgásformákból álló edzés a gátizmok megerősítése mellett a has- és a hátizmok mozgatását kombinálja. A tornának nemcsak az izmok erősítésében van nagy szerepe: a szülés után segíti a hasfal regenerálódását, erősíti a helyes testtartásért felelős izmokat, mozgásfejlesztő hatású, csökkenti és megelőzi a hátfájást és növeli a szexuális örömérzetet. A terhesség utolsó harmadában lévő nők és frissen szült anyák is alkalmazhatják a gyakorlatokat, megelőzés céljából pedig az inkontinenciában nem szenvedő nőknek is ajánlott.

(Forrás: Takács Bíborka: Gátizomtorna vizeletcsepegés ellen, Core Mum tornaprogram)