Szamárköhögés – az alábecsült fertőző betegség

A szamárköhögés nem tipikus gyermekkori betegség, mint a kanyaró vagy a mumpsz. Tíz beteg közül nyolc több mint 18, és minden harmadik 45 évesnél idősebb. Az érintettek közül kevesen tudják, hogy szamárköhögésük van. A betegség a felnőtteknél teljesen másként jelentkezik, mint a gyermekeknél, ezért gyakran összetévesztik más légzőszervi megbetegedésekkel.

Míg a kis betegek súlyos köhögési zavaroktól, éjszakai légszomjtól, sípoló légzéstől és néha hányástól szenvednek, a felnőtteknél az utóbbi elmarad. A felnőttkorban jelentkező szamárköhögésre (pertussis) csak a néhány hétig tartó köhögés utal. Néha az érintettek a torokban kaparó érzésről, vagy verejtékezésről is panaszkodnak. Nem csoda, hogy ezekből a tünetekből kevés ember gondol a szamárköhögésre.

Szakértők azonban azt ajánlják, hogy mindig legyünk óvatosak, ha makacs köhögést tapasztalunk. „Tartós köhögésnél és különösen az éjszakai köhögési rohamok esetén mindig szamárköhögésre kell gondolni” – mondja Christel Hülsse rostocki professzor.

Nagyon könnyen fertőz

Felnőtteknél gyakoribb, mint gondolnánk

Hülsse német és amerikai kollégákkal közösen tanulmányozta a szamárköhögés előfordulását felnőtteknél. A kutatók 809 betegtől származó adatokat értékeltek, akik 18 évesnél idősebbek voltak, és akik köhögéssel fordultak orvoshoz. A vizsgálat megdöbbentő eredménye: minden tizedik beteg, aki több mint 7 napig köhögött, valójában szamárköhögésben szenvedett. A betegség tehát sokkal gyakoribb a felnőtteknél, mint azt korábban gondolták.

Komplikációk

Felnőtteknél a szamárköhögés általában enyhébb, mint a gyermekeknél, nem életveszélyes, de nem is ártalmatlan. Minden negyedik személynél komplikáció lép fel:

  • A köhögés például súlycsökkenést, ritkábban tüdőgyulladást, görcsöket és agyvérzést okozhat.
  • A szamárköhögéses felnőttek nem képesek vizeletüket tartani és inkontinenssé válnak.
  • Néha a köhögési rohamok olyan súlyosak, hogy bordatörés, lágyéksérv vagy porckorongsérv következik be.
  • Hirtelen hallás- vagy a véredény-károsodás is lehetséges.

A szamárköhögés ragályos

A szamárköhögést a Bordetella pertussis baktérium okozza. Mikroszkóp alatt a Bordetella meglehetősen ártalmatlannak tűnik: kicsi, nem mozgó pálcák, amelyeket nyálkahártya borít. Ragadós felületükkel a légutak nyálkahártyájához tapadnak, ott szaporodnak és felszabadítják a toxinokat, amelyek ezután kiváltják a tényleges betegséget.

Köhögéssel, tüsszögéssel vagy a kifújt levegővel (cseppfertőzés) a kórokozók emberről emberre kerülnek. A Bordetella nagyon fertőző. Azoknak a 70-80%-a, akik először kerülnek érintkezésbe a kórokozóval, és akik nem védettek, megfertőződnek.

A fertőzött felnőtt veszélyes a csecsemőre

A legtöbb beteg felnőtt nincs tudatában annak, hogy milyen veszélyt jelent a környezetében lévő csecsemőkre és kisgyermekekre, egyszerűen azért, mert soha nem gondolnak arra, hogy a köhögés mögött szamárköhögés bújhat meg. A valóság az, hogy a pertussis-szal fertőzött felnőttek a fertőzés fő forrásai. A beteg csecsemők 50-70%-át szülők vagy nagyszülők fertőzik meg.

Különösen veszélyeztetettek azok a csecsemők, akiket az élet első évében nem oltottak be pertussis ellen. Az oltott csecsemők csak a negyedik vakcinázás után nyernek teljes védelmet a szamárköhögés ellen, legkorábban tizenegy hónapos korukban.

A védettség nem tart örökké

Sokan nem tudják, hogy akik gyermekkorukban védőoltás kaptak, vagy átestek a betegségen, nem védettek egész életükön át. Néhány év múlva az immunrendszer elveszíti a képességét, hogy megvédje magát a kórokozóval szemben, így ezután újra megfertőződhet. Ez az oka annak, hogy a szamárköhögés olyan gyakori a felnőtteknél.

(A köhögési inger csillapítására vannak hatásos házi szerek, ezekről egy előző cikkünkben itt olvashat.)

(Németből fordította: Koncz László)