Intim torna, Kegel-gyakorlatok

A Magyarországon is jól ismert intim torna egyik alapvető gyakorlatáról van szó, amit mindenféle tanfolyam nélkül, otthon is végezhetünk. A nemi szerv és a végbélnyílás között félúton található, ún. PC izom vagy gátizom tornáztatásán alapul. PC izomcsoport felelős a hüvely és húgycső körüli, méh és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért és feszességéért.

Ezt az izmot használjuk akkor is, ha pisilés közben elállítjuk a vizelet sugarát, majd újra hagyjuk folyni. Az alapgyakorlat a következő: belégzésre húzzuk fel a PC izmot a fejtető irányába, tartsuk ott néhány másodpercig, majd kilégzésre engedjük le. Ezt ismételhetjük akár 10-15-ször is.

Ha nem jól zár

Ha ez a gyakorlat már jól megy, akkor nehezítsük meg a dolgunkat azzal, hogy kilégzés közben húzzuk fel a PC izmot, és belégzés közben engedjük vissza. Ezt is ismételjük többször.

Kezdetben a legkönnyebb talán hanyatt fekve gyakorolni, de lehetséges a gyakorlás ülve és állva is.

Mi mindenre jó ez a gyakorlat? Vizelet- és széklettartási problémáknál, bármilyen kismedencei panasznál alkalmazhatjuk, mindennapi ismétléssel. Nem mellesleg javítja a szexuális életet is. A közhiedelemmel ellentétben nem csak nőknek hasznos, segít a férfiaknak is. Persze ha valamilyen komoly betegségünk van a kismedence területén, akkor beszéljük meg a kezelőorvossal, hogy végezhetjük-e a Kegel-féle gyakorlatot.

Ma már léteznek okostelefonra kifejlesztett olyan alkalmazások, amelyek megkönnyítik a gyakorlást, mert előre be lehet állítani a Kegel-torna egyes szakaszainak időtartamát, illetve a szünetek hosszát is, és az alkalmazás hanggal irányítja, segíti az „edzést".

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés