Lézer segít a menopauza tünetein

Legújabb kezelési eszközként lézerthőt vetnek be a menopauza néhány kellemetlen fő tünete ellen. A menopauza többek között hüvelyi szárazságot, fájdalmat és égő érzést, a nedvesedés hiányát, inkontinenciát és visszatérő húgyúti fertőzéseket foglal magában. Ezek a tünetek a nők öregedésével járó természetes ösztrogénszint-csökkenéssel függnek össze.

Mitől nőiesednek el a férfiak?

A fejlett országokban élő férfiak azért „nőiesednek el”, mert túl sok női nemi hormont tartalmazó termékkel kerülnek kapcsolatba. A bizonyos műanyagokban, például a vízvezetékcsövekben, valamint a szójából készült termékekben található összetevők ugyanis utánozhatják az ösztrogén hatásait. Az ösztrogén pedig köztudottan testsúlynövekedést okoz.

Nőiesebbek lesznek a férfiak?

A fejlett országokban élő férfiak nagyarányú elhízása összefüggésben lehet a környezetben jelenlevő női hormonnal, az ösztrogénnel, mégpedig a szójatermékek fogyasztásán és a műanyag-expozíción keresztül. A fejlődő országokban normális az a helyzet, hogy a nők jóval nagyobb arányban kövérek, mint a férfiak, de a fejlett világ egészen más képet mutat.

Az alacsony tesztoszteron- és az alacsony ösztrogénszint is gond lehet

A New England Journal of Medicine szeptemberi számában bemutatott vizsgálat szerint a férfiúi szervezet egészsége szempontjából nem csupán a tesztoszteron, hanem az ösztrogén szintje is számít. Az Egyesült Államokban az 1993 és 2000 közötti időszakban mintegy ötszörösére növekedett azon receptek száma, melyek tesztoszteron-pótló gyógyszereket írtak fel.

Férfi menopauza: az ösztrogén a középkorú férfiakra is hatással van

Ahogyan az ösztrogéntermelés drámai mértékű csökkenése miatt a nők átesnek a menopauzán, a középkorú férfiakat is érintik az ösztrogénnal összefüggő változások testösszetételüket és nemi működésüket tekintve. A kutatók tanulmányukban arról számolnak be, hogy hagyományosan amikor férfi hipogonadizmust diagnosztizálnak, ezt csak a tesztoszteron vérszintjére alapozzák.

Miért hosszabb a férfiak gyűrűsujja a mutatóujjuknál, a nőké miért nem?

A férfiak gyűrűsujja általában hosszabb a mutatóujjuknál, a nőkre viszont ennek a fordítottja az igaz. A Florida Egyetem biológusai most megtalálták a magyarázatot erre a sajátos jelenségre. de a felfedezés többet ad egyszerű magyarázatnál: rávilágít az eltérő viselkedés és bizonyos betegségek okaira is.

Az ivóvíztől impotensek lesznek a férfiak?

A nyugat-európai férfiak spermaminősége gyorsan csökken. Ebben a női hormonok lehetnek a hibásak, melyek egyértelműen jelen vannak az ivóvízben és a műanyag palackokban. Egy ösztrogenizált, nemzőképes férfiak nélküli társadalom fenyeget?