Nőiesebbek lesznek a férfiak?

A fejlett országokban élő férfiak nagyarányú elhízása összefüggésben lehet a környezetben jelenlevő női hormonnal, az ösztrogénnel, mégpedig a szójatermékek fogyasztásán és a műanyag-expozíción keresztül. A fejlődő országokban normális az a helyzet, hogy a nők jóval nagyobb arányban kövérek, mint a férfiak, de a fejlett világ egészen más képet mutat.

Az Adelaide-i Egyetem kutatói összehasonlították a nők és a férfiak kövérségének arányát szerte a világon a GDP-vel, amely meghatározza, mennyire van kapcsolatban az elhízás a jóléttel. Úgy találták, hogy a hormonális okokból történő súlynövekedés sokkal jelentősebb a nőknél, mint a férfiaknál, ez világosan látható a fejlődő országok elhízottsági arányaiban – magyarázza James Grantham kutató. A fejlett világban, az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában a férfiak és a nők elhízottsági aránya lényegesen közelebb áll egymáshoz. Egynémely nyugati országban a férfiak elhízottsága még magasabb arányú is, mint a nőké.Kevésbé lesznek férfiasak?

„Kétségkívül, hibáztatni lehet a helytelen táplálkozást, de hisszük, hogy itt többről van szó, mint a magas kalóriabevitelről” – mondja a kutató. Maciej Henneberg, antropológia és összehasonlító anatómia professzor hozzáfűzi: A súlynövekedésnek ismert oka az ösztrogén-expozíció, elsősorban a thyroid hormon gátlásán és a hipotalamusz modulálásán keresztül. A szójatermékek xeno-ösztrogént (idegen ösztrogént) tartalmaznak, és aggaszt bennünket, hogy társadalmainkban a szója annyira behatolt az élelmiszerek előállításába, hogy ez már feminizálással fenyegeti a férfiakat. Ezekben a társadalmakban a férfiak a női mintát utánozzák a testsúly növekedésben.

A xeno-ösztrogén egy másik jól dokumentált forrása a polivinilklorid, a PVC. Ezt a terméket is mindenütt használják a fejlett országokban, a műanyag orvosi eszközöktől a vízvezeték-csövekig. Henneberg professzor szerint mikroevolúciós változások mehetnek végbe a nyugati országokban a férfiakban, amelyek megváltoztathatják a férfiak tesztoszteron- és ösztrogénarányát. Ez megmagyarázhatja a spermaszám-csökkenés miatti aggodalmakat a fejlett országok férfiai körében.

Érdemes további kutatásokat folytatni a témában, hogy kiderüljön, valóban környezeti tényezők okozzák-e a férfiak feminizálódását a nyugati világban.