Az ivóvíztől impotensek lesznek a férfiak?

A nyugat-európai férfiak spermaminősége gyorsan csökken. Ebben a női hormonok lehetnek a hibásak, melyek egyértelműen jelen vannak az ivóvízben és a műanyag palackokban. Egy ösztrogenizált, nemzőképes férfiak nélküli társadalom fenyeget?

„A társadalom elnőiesedését fogjuk megélni,” mondja Dr. Eleonora Blaurock-Busch. A homoszexuális férfiak aránya növekedhet. „Az ösztrogenizált társadalom jó oldala lehet viszont, hogy visszaszorul a bűnözés,” jósolja a Micro Trace Minerals, környezeti-egészség kutatásokra szakosodott laboratórium hersbrucki tudományos vezetője.

Annak ellenére azonban, hogy a kutatónő a pozitívumot keresi, rossz hír ez a nyugat-európai férfiak számára. Nemzőképességük az elmúlt 40 évben drámaian csökkent. Az elmúlt évtizedekben számos tanulmány jutott ugyanarra az eredményre. Egyedül Németországban több ezer férfit vizsgáltak meg. Wulf Thierfelder biokémikus csapata a lipcsei egyetemi klinika több mint 2000 betegét vizsgálta. 1985 és 1996 között a spermiumok száma, azonos életkorú férfiak ejakulátumában egy harmadával esett vissza. Emellett növekedett a deformálódott ondósejtek száma. Más német és európai spermakutatások ugyanezt az irányt állapították meg.

Hangosan szól a férfi reprodukciósképesség riasztója. De amilyen hangosan szól, olyannyira nem tiszták a herezacskókban történő elapadás okai. Egy gyanúsított azonban tartósan a körözési lista élén áll: az ösztrogén. A nők a fogamzásgátló tablettákkal beszedett hormonokat a vizelettel kiválasztják. És az összes anyag és részecske szennyvízből való kiszűrésére irányuló minden kísérlet csődöt mondott.

A berlini folyókban élő pisztrángok nőneműek lesznek

Így aztán a női hormonok az ívóvízbe kerülnek – s ezzel együtt a férfiak szervezetébe is. Arról, hogy mekkora arányban, és hogy milyen hatásuk van a nemzőképességre, nincsenek megbízható adatok. A német szövetségi környezetvédelmi hivatal szerint eddig még sehol nem találtak hormonálisan aktív anyagokat olyan nagy koncentrációban, amely az emberek egészségével kapcsolatos aggodalmakra adott volna okot.

Az állatvilágban azonban kimutatható a hormonok elnőiesítő hatása. „Stramm halfiúk helyett csak impotens nyápicok,” fúj riadót az Esox horgászmagazin. „Kihalnak a halaink?” A halágazatban sok bizonyíték van. Megállapították például a berlini folyókban élő pisztrángok elnőiesedését. A víztisztítókek közelében élő halak közül szinte teljes egészében kipusztultak a hím egyedek, állapította meg Hansen és Dizer kutatása. Főleg a nyári hónapokban rossz a helyzet, mivel ilyenkor, a szárazság miatt sokkal nagyobb a belvizek szennyvíz koncentrációja. Hasonló eredményre jutottak a Rajna dévérkeszegeit vizsgáló tudósok is.

A nőivarúságra való átalakulás menetét Karen Kidd amerikai kutatónő is bizonyította. Egy tóban egy aranyhalfajta populációját vizsgálta. A tóba kevés ösztrogént juttatott. Az első nyár után a hím egyedek elkezdtek egy tojásrakáshoz szükséges fehérjét termelni. Újabb egy év múlva a spermatermelésük erősen visszaesett. Nem sokkal később a hím egyedek tojásokat rakta.

Magas ösztrogéntartalom a műanyag palackokban

Amilyen kérdéses az ivóvizek ösztrogéntartalma, olyan egyértelmű viszont, hogy sok férfi rendszeresen fogyaszt női hormonokat. Mégpedig endokrin rendszert károsító vegyületek formájában. Ezek a női nemi hormonokhoz hasonló, művileg előállított összetevők, melyeket elsősorban a műanyag ipar használ fel a műanyag lágyításához vagy keményítéséhez.

A probléma csak az, hogy a hormonszerű összetevők kilugozódhatnak, és a Colába vagy ásványvízbe jutnak. A frankfurti Goethe-egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy a PET-palackban tárolt ásványvíz ösztrogéntartalma mintegy kétszer akkora volt, mint az üvegből készült palackból származó ásványvízé. „Meg kellett állapítanunk, hogy hormonális szempontból nézve az ásványvíz nagyjából ugyanolyan minőségű, mint a tisztítóberendezésekkel szűrt víz,” így szól a témavezető Jorg Oehlmann sokkoló összegzése.

Ráadásul a műanyag keményítésére szolgáló bisphenol-A károsítja a spermákat. A hormonazonos összetevő egyike a leggyakrabban alkalmazott és legnagyobb nyereséget ígérő ipari anyagoknak – és megtalálható a cumikban és cumisüvegekben is.

Emberi terméketlenség néhány generáción belül?

„Egészségesebb lenne üvegből készült palackokat használni, és csapvizet inni”, mondja Dr. Eleonora Blaurock-Busch toxikológus. Egyértelműnek tűnik: még ha az ivóvíz tartalmaz is ösztrogént, nagyobb gondot jelent a műanyag palackból ivás. Ennek oka, hogy az ivóvízzel kapcsolatos szabályozások sokkal szigorúbbak, mint az ásványvíz ipar számára előírt meghagyások.

Azt, hogy a fentiek ténylegesen milyen hatással lesznek a férfiemberekre, valószínűleg csak évtizedek múlva fogjuk meglátni. Elvégre mi nem vagyunk halak, amelyek minden évben utódokat hoznak a világra.

(Forrás: Macht Trinkwasser Männer impotent? Németből fordította: Harrach Orsolya)