Mitől nőiesednek el a férfiak?

A fejlett országokban élő férfiak azért „nőiesednek el”, mert túl sok női nemi hormont tartalmazó termékkel kerülnek kapcsolatba. A bizonyos műanyagokban, például a vízvezetékcsövekben, valamint a szójából készült termékekben található összetevők ugyanis utánozhatják az ösztrogén hatásait. Az ösztrogén pedig köztudottan testsúlynövekedést okoz.

Mitől nőiesednek el a férfiak?A menstruációt megelőző időszakban a petefészekben felszabaduló ösztrogén köztudottan testsúlynövekedést okoz, miközben gátolja a pajzsmirigy működését, és más agyi területeket is befolyásol.

A PLOS ONE szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői arról számoltak be, hogy a nyugati országokban a férfiak elhízásának aránya közelebb áll a nőkéhez, mint a fejlődő országokban, ahol a nők körében sokkal magasabb az elhízás gyakorisága, mint a férfiak körében. Az Adelaide-i Egyetem kutatói James Grantham vezetésével az elhízás a férfiak és a nők körében tapasztalható előfordulását hasonlította össze olyan tényezőkkel, mint például a GDP, hogy meghatározzák a jövedelemszint az elhízásra gyakorolt hatását. Eredményeik azt mutatták, hogy míg a fejlődő országokban az az általános, hogy a nők körében sokkal magasabb az elhízás gyakorisága, mint a férfiak körében, a fejlett világban teljesen más a helyzet.

„Egyes nyugati országokban a férfi obezitás előfordulása magasabb, mint a női elhízásé. Ezért egyrészt az egészségtelen táplálkozás felelős, de úgy véljük, hogy a kalóriabevitelen túl valami más is szerepet játszik” – nyilatkozták a szakértők.

A kutatók elmondták, hogy a szójatartalmú termékek és a polivinil-kloridból (PVC) készült termékek úgynevezett xenoösztrogéneket tartalmaznak, amelyek az ösztrogén hormon hatásait utánozzák. Ezen kívül a nyugati társadalmakban bekövetkező mikro evolúciós változások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a férfinépességben jelentős mértékben változik a tesztoszteron és az ösztrogén aránya.