Menopauza: a hormonok őrült játéka

A hormonok őrült játékba kezdenek

A jellegzetes menopauzás tünetek nem csak hormonálisan magyarázhatók. Bár a hangulati ingadozások valóban a hormonszint emelkedését és csökkenését tükrözik, az okok sokkal változatosabbak. Az egyéni tulajdonságok, a családi helyzet, valamint az élettörténet és a társadalmi-gazdasági tényezők is meghatározzák, hogy a nők miként tapasztalják meg és kezelik az átmeneti szakaszokat. A különös érzelmi érzékenységgel gyakran összefüggő fizikai változásokon túl a menopauza fázisa olyan időszak, amelynek sok szakasza összefügg a személyes és családi környezettel is:

  • A gyerekek elhagyják a házat (üres fészek szindróma)
  • A szülők megbetegednek, gondozásra szorulnak vagy meghalnak
  • Válságok a párkapcsolatban
  • A munkába történő visszatéréssel kapcsolatos problémák (a munkahely megváltoztatása)
  • Az életkorhoz kapcsolódó munkaváltási nehézségek

Hatások és következmények

A menopauza utáni időszak növeli a betegségek, például az oszteoporózis, a szív- és érrendszeri betegségek, az időskori cukorbetegség vagy az emlőrák kockázatát.

Csontritkulás

A csontritkuláskor jellemző csonttörések előfordulásánál nyilvánvaló különbségek vannak a nemek között: a nők kétszer-háromszor nagyobb kockázatot mutatnak, mint a férfiak. A törések aránya idősebb korban exponenciálisan növekszik.
Az ösztrogének elősegítik a csontszerkezetét felépítését azáltal, hogy stimulálják a csont anyagcseréjét. A menopauza után ez a hatás csökken.

Szív- és érrendszeri betegségek

A kardiovaszkuláris betegségek kockázata is nő az életkorral, mivel kevesebb természetes ösztrogén áramlik a vérben. Az ösztrogének védik az ereket azáltal, hogy növelik a „jó” HDL koleszterin mennyiségét, amely megakadályozza az érelmeszesedés és a szívroham kialakulását. Az érrendszeri védőhatást csak a test saját ösztrogénjeiben lehet kimutatni. A szintetikus ösztrogének bevitele nem akadályozza meg a szív- és érrendszeri betegségeket. Ösztrogénterápia alatt nőtt a szívroham és a stroke kockázata.

Testsúly és időskori cukorbetegség

A megváltozott lipidanyagcsere a testtömegre is hatással van, mivel a menopauza során a kalóriaszükséglet csökken. Ha az érintettek nem változtatják meg étkezési szokásaikat, vagy már nem mozognak eleget, akkor hízni kezdenek.

A mellrák kockázata nő a korral

Az emlőrák a leggyakoribb rák, a rákos halálozások fő oka a nők körében. Statisztikai szempontból minden nyolcadik-tizedik nő érintett élete során, az első diagnózis átlagéletkora 63 év. Az életkorral a sejtosztódási hibák valószínűsége egyre nő. A betegség kockázatát növelő releváns tényezők a következők:

  • családi tényezők
  • dohányzás
  • alkoholfogyasztás
  • túlsúly

A hormonterápia növeli az emlőrák kockázatát. A „Million Women” c. tanulmány, amelyben egymillió 50-64 éves angol nőnél vizsgálták a nemi hormonok használatát, egyértelműen kimutatta, hogy a hormonkezelés növeli az emlőrák kockázatát attól függően, hogy mennyi ideig tart.

Hormonterápia menopauza alatt

Ha a menopauza során a csökkenő hormontermelés fizikai és szellemi kellemetlenségeket okoz, észszerűnek és logikusnak tűnik ezeket a hiányzó hormonokat pótolni. Elsősorban ösztrogént és gesztagén komponenst tartalmazó összetett készítményeket használnak. A tiszta ösztrogén-kiegészítőket általában csak azoknak a nőknek írják elő, akiknek a méhét műtéti úton eltávolították. A terápia személyre szabott, figyelembe kell venni, hogy az érintett a menopauza melyik szakaszában van.

A hormonkezelés lehetséges mellékhatásai

  • trombózis
  • súlygyarapodás
  • magas vérnyomás
  • megnövekedett méh- vagy emlőrák kockázata
  • bőrreakciók
  • emlőérzékenység
  • fejfájás
  • szédülés
  • májfunkció-zavarok
  • emésztőrendszeri panaszok

Alternatív kezelések

A hormonterápia nem az egyetlen mód a menopauzás tünetek kezelésére. Létezik néhány alternatív módszer, amely segíthet klimax esetén.

Az összes terápiás megközelítés alapját a tudatos életmódra, azaz a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra és a stressz elkerülésére vonatkozó ajánlások képezik. Az egészséges táplálkozás nemcsak enyhíti a kellemetlenségeket, hanem megakadályozza a csontritkulást vagy a szívbetegségeket is.

A természetgyógyászat és a hagyományos orvoslás számos lehetősége enyhítheti a vegetatív panaszokat. A homeopátiás készítmények és az ortomolekuláris gyógyszerek szintén a kívánt megkönnyebbülést biztosítják.

A zsályatea gátolja az izzadást és felhasználható a kellemetlen hőhullámok leküzdésére.

A váltott lábfürdők segítenek a keringési problémák, az álmatlanság vagy magas vérnyomás ellen: a lábak 5 percig meleg vízben, 30 másodperc hideg vízben, 5 percig ismét meleg vízben vannak, majd ismét tegyük hideg vízbe 30 másodpercre. Szárítsa meg a lábát, és vegyen fel meleg gyapjúzoknit!
Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, valamint a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitele különösen fontos az élet e szakaszában.

Gyógynövények

Manapság növényi gyógyszerek állnak rendelkezésre a menopauzás tünetek kezelésére. A fitoterápia különösen alkalmas az ösztrogéntermelés megszüntetését követő azonnali reakciók kezelésére, például verejtékezés, hőhullámok és szédülés esetén.

Homeopátia

A homeopátiás gyógyszereket is sikeresen alkalmazzák klimaxos panaszok kezelésére, leggyakrabban az Acidum sulfuricum, a farkasalma, békabogyó, Lachesis vagy Sepia esetén. A tünetek kezdeti súlyosbodása előfordulhat, de ez a terápia jó jele és azt jelenti, hogy a beteg számára megfelelő gyógyszert találtak.

Bach-virágterápia

A Bach-virágterápia a pszichológiai harmonizációt segíti a beteg személyisége és a személyiség szintjén tapasztalható mindennapi viselkedése között. A virágok kiválasztására a beteg lelkiállapotától függően kerül sor. Ezzel szemben a fizikai tünetek nem játszanak szerepet.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A korai klimax jelei