A korai klimax jelei

A menopauza kezdete átlagosan az 51. év körüli időszakra tehető. Korai klimaxról beszélünk, ha a tünetek a 40. év előtt jelentkeznek. Ilyenkor a petefészkek idejekorán elvesztik hormontermelő és érett petesejtképző funkciójukat. A klimax kísérő tünetei: hangulati ingadozások, hőhullámok, alvászavarok, a szexuális vágy csökkenése, hüvelyszárazság. Dr. Bérczy Judit endokrinológus beszél a változókorról és annak idő előtti megjelenéséről.

Azonos tünetek, évekkel korábban

A kor előrehaladtával a női ciklus először szabálytalanná válik, majd végül teljesen elmarad. Menopauzáról beszélünk, ha menstruáció az előző egy éven belül nem jelentkezett. Ezt az időszakot egyéb tünetek is kísérik: hangulati ingadozások, hőhullámok, alvászavarok, a szexuális vágy csökkenése, hüvelyszárazság a legjellemzőbb panasz. A korai klimax tünetei ezzel megegyeznek, csak kialakulásuk időpontja tér el. Rendszerint 40 éves kor körül – van, akinél még korábban – megjelennek. Gyakoriságukat tekintve a panaszok 15 és 29 év között 1000-ből 1, 30 és 39 év között 100-ból 1 hölgynél jelentkeznek.

Külső és belső okok

A korai menopauza gyakran korai petefészek-elégtelenség következménye. A petefészkekben található petesejtek mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon csökken: 35 éves kor után a petefészkek folyamatosan öregszenek, és átlagosan a nők 50 éves kora körül teljesen kimerülnek. A korai petefészek-kimerülés esetén ez a folyamat előretolódik, a petefészkek idejekorán elvesztik hormontermelő és érett petesejtképző funkciójukat, a korábban teljesen szabályos menstruációs ciklus felborul, majd teljesen elmarad. A menopauza így rendszerint már 40 éves kor alatt, vagy annak környékén megkezdődik. Genetikai tényezők és autoimmun eredetű okok mellett a folyamatot külső tényezők is előidézhetik: sugárkezelés, kemoterápia, kétoldali petefészek-eltávolítás, de a kiváltó ok sok esetben ismeretlen marad.

Hormonszintek ellenőrzése

A menstruáció a korai klimax megjelenését megelőzően, akár évekkel korábban is szabálytalanná válhat. Ilyenkor érdemes utánajárni, mi okozza a panaszokat. Hosszabb ideje elmaradt menstruáció esetén először a terhességet zárjuk ki, majd bizonyos betegségek meglétét kutatjuk. Pajzsmirigybetegség is felboríthatja a korábban szabályos ciklust, ezt is ellenőrizzük. A petefészkek állapotára az FSH, LH, ösztrogén, progeszteronhormonok értékéből következtethetünk – mondja dr. Bérczy Judit endokrinológus.

A tünetek enyhítése

A korai menopauza is a klimax jól ismert kockázatait hordozza: hatására nő a csontritkulás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek veszélye. A terápia ezért egyfelől a tünetek kezelését, másrészt a szövődmények megelőzését és az életminőség javulását célozza meg. A szövődmények megelőzése és a közérzet javulása elsősorban mozgással érhető el. A csontritkulás megelőzését – az alkalmazott D-vitamin és kalcium tartalmú kiegészítők mellett – a rendszeres fizikai aktivitás segíti: ez lehet könnyű séta, futás, vagy bármilyen mozgás, amit szívesen végzünk.

A testedzés hatására a lelki tünetek is javulnak, a stressz, depresszió is oldódik. Zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék mellett az étrendet érdemes a következőkkel kiegészíteni: hidegen sajtolt búzacsíra-, lenmag- és máriatövismag-olaj. A csontok épségének megőrzését pattogatott amarántmag fogyasztásával segíthetjük. Ezen kívül fontos még a dohányzás elhagyása és a napi 2 liter, magas kalcium- és magnézium-, de alacsony nátriumtartalmú ásványvíz fogyasztása.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Menopauza: a hormonok őrült játéka