Meddőséget okozhat a korai menopauza

Hazánkban minden századik nőt érintheti a korai menopauza, ám kevesen tudják, mi okozza panaszaikat. A tünetek megegyeznek a változókoréval, de a rendszertelen menzesz, a hőhullámok, hangulatingadozás már 40 éves kor előtt jelentkezik. Ha a családjában előfordult már hasonló probléma, vállaljon minél hamarabb babát, mert a korai klimax meddőséget okozhat.

A korai klimax jelei

A kor előrehaladtával a női ciklus először szabálytalanná válik, majd végül teljesen elmarad. Menopauzáról beszélünk, ha menstruáció az előző egy éven belül nem jelentkezett. Ezt az időszakot egyéb tünetek is kísérik: hangulati ingadozások, hőhullámok, alvászavarok, a szexuális vágy csökkenése, hüvelyszárazság a legjellemzőbb panasz. A korai klimax tünetei ezzel megegyeznek, csak kialakulásuk időpontja tér el. Rendszerint 40 éves kor körül – van, akinél még korábban – megjelennek. Gyakoriságukat tekintve a panaszok 15 és 29 év között 1000-ből 1, 30 és 39 év között 100-ból 1 hölgynél jelentkeznek.

A lányok édesanyjuk egészségi állapotát öröklik?

A University of London rákkutató intézetének kutatói kimutatták, hogy egy lány esetében a menstruáció kezdetét főként az határozza meg, mikor kezdett menstruálni édesanyja. Korábban azt gondolták, hogy az étrend, különösen a sok hús fogyasztása nagyobb szerepet játszik, mint a genetika.