Teszt, a neve: vágy

Alapjában véve az egész csak kémia kérdése. Elsősorban az ösztrogéné és a tesztoszteroné, aztán a dopaminé, norepinefriné és szerotoniné, az oxitociné és a vazopressziné. Hormonok és neurotranszmitterek, melyek vezérlik a vágy egész folyamatát az első szerelmes pillanattól, befolyásolják étvágyunkat, pírt varázsolnak arcunkra, felpörgetik a szívverésünket.

Molekulák, melyek elárasztják agyunkat és egész szervezetünket az őrült szerelem minden tünetével, egészen az első találkozásnál jelentkező szexuális izgalomtól kezdve, folytatva a szerelembe esés és a mély szeretet és kölcsönös ragaszkodás fázisával – ezek azok, amelyek hosszú távon stabilitást hoznak egy kapcsolatba.

Kihez illik az illatom?

De mi van, ha nem megfelelő a kémia, ha nem egyezik a partnerével, ha valójában ez a tomboló hormonális vihar értelmetlen? Ezt jobb előre tudni. Itt jön a képbe az Instant Chemistry, egy torontói startup vállalkozás, 2 fiatal neurológus, Ron Gonzalez és Sara Seabroke ötlete alapján.

Egy GenePartner nevű kis cég már 2008-ban megpróbálta létrehozni az egyes személyek közti kompatibilitást ugyanezen az alapelven. Az alapötlet ugyanaz: a DNS segíthet megérteni, hogy a partner számunkra megfelelő-e. A párok, amelyek szeretnék elvégezni ezt a „kompatibilitási tesztet”, kapnak egy-egy ampullát, melybe nyálmintát helyeznek. Ezt azután a cég elemzi. Az eredményre nagyjából 5 hetet kell várni, mellyel együtt instrukciókat is kapnak a megfelelő értelmezéshez. Ez egy olyan „szerelmi kézikönyv”, melynek segítségével megtudhatják, hogy vajon boldogan élnek, míg nem halnak, vagy nem. Hiába a genetikusok szkepticizmusa, a mai napig több mint 300 pár szavazott bizalmat a startup cégnek.

A szükséges genetikai alapinformációk elsősorban azok, amelyek a humán leukotica antigén (HLA) rendszerével vannak összefüggésben. Ez szabályozza az immunrendszert, mások illatának megítélését, így alapvető szerepet tölt be a párválasztásban. A D4 dopamin receptorjának is megvan a fontossága, hangsúlyozza Gonzalez: a 7R+ variánst magukban hordozó személyek sokkal kalandvágyóbbak, szeretik a veszélyhelyzeteket és jobb szeretők, míg a 7R- variánsban dominálók inkább otthonülő típusok.

Egyébként meg ki lehet próbálni az úgynevezett „feromon partikat”, melyek szexuális feromonokon alapuló bulik, amikor a felek feromonnal, sőt verejtékkel illatosított pólókat viselnek, melyek a vágyat szándékozzák felébreszteni a velünk kapcsolatba kerülőkkel, vagy legalábbis a kölcsönös izgalomra inspirálnak.

A hormonok piaca virágzik. A hatás nem garantált. A lényeg, hogy azért szimatoljunk egyet a boldogító igen előtt!

(Olaszból fordította: Taliga Nóra)