Titokzatos belső világunk, a mikrobiom

Az utóbbi évtized orvosi kutatásainak nagy felfedezettje az elengedhetetlenül fontos szerepet betöltő bélflóra. Bár már az ókorban is tudták, hogy a betegségek a belekben kezdődnek, úgy tűnik, ezt manapság újra felfedezték. Ma már biztosak lehetünk benne, hogy a bélflóra DNS-e, a mikrobiom sokkal inkább „megírja” a betegségeinket, mint a saját DNS-ünk.

A sok üléstől hamarabb öregszünk

Ha túl sokat ücsörgünk, hamarabb öregszünk meg. Egy 1500 nő bevonásával készült vizsgálat kimutatta, hogy akik kevesebbet mozognak és többet ülnek, azoknak a sejtjei nyolc évvel idősebbek, mint a korukbeli többi nő sejtjei. Akik sokat ülnek ugyan, de mellette naponta legalább fél órát mozognak, azok a mozgással ellensúlyozhatják a kedvezőtlen hatást.

Teszt, a neve: vágy

Alapjában véve az egész csak kémia kérdése. Elsősorban az ösztrogéné és a tesztoszteroné, aztán a dopaminé, norepinefriné és szerotoniné, az oxitociné és a vazopressziné. Hormonok és neurotranszmitterek, melyek vezérlik a vágy egész folyamatát az első szerelmes pillanattól, befolyásolják étvágyunkat, pírt varázsolnak arcunkra, felpörgetik a szívverésünket.

A sok gyerek a hosszú élet titka

Minél több gyereket szül egy nő, annál lassabban öregszik. Azok a nők, akik több gyereket is szültek, hosszabb telomerekkel rendelkeznek. A telomerek a DNS-szálak végén található végződések, amelynek feladatuk, hogy védjék a szálakat. A szakemberek szerint a hosszú telomerek hosszú életet sejtetnek, a terhesség során az öregedés folyamata lelassul.

Baba három szülővel?

Ellentmondásos törvénytervezetet fogadott el a brit felsőház: a világon elsőként engedélyezték az emberi embriók létrehozását három ember DNS-éből. A cél, hogy meg lehessen előzni a genetikai degeneratív rendellenességek kialakulását a gyermekekben. A „tervezett csecsemők létrehozása” azonban felveti a génmódosított embriók beültetésének veszélyét.

A DNS nem a végzetünk

Egy friss tanulmány szerint az apaság csökkenti a tesztoszteron szintet. David Katznak, a Yale Egyetem Megelőző és Kutató Központ igazgatójának öt gyermeke is van, és úgy gondolja, hogy a biológia nem feltétlenül irányítja a sorsunkat. A tanulmány azt állította ugyanis, hogy a férfiak tesztoszteron szintje – ahogy az állatvilágban a hímeknél is – a gyermeknemzés után csökken. Egyszerűen azért, mert amíg az udvarlás és a párzás fázisa megkívánja a magas tesztoszteronnal járó viselkedést, addig a kicsi gondozása pont ellentétes magatartási formát igényel.

Miért öregszünk?

Számos ellentmondásos elmélet foglalkozik azzal, hogy miért öregszünk. Mindazonáltal, ezeket két fő kategóriába sorolhatjuk: a sztochasztikus és a programozás elméletek osztályába. Ismerkedjünk meg ezekkel az elméletekkel!

Mitől vagyunk egyediek?

Az emberi evolúció és sokszínűség egyik fő hajtóerejére adott magyarázatot a DNS-ujjlenyomatot korábban kidolgozó, világhírű Alec J. Jeffreys brit kutatócsoportja – adta hírül hétfőn a Leicesteri Egyetem honlapja.

Éljünk egészségesen 100 évig!

Ki ne szeretne tovább élni és örökké fiatal maradni? Amerikai kutatók nemrégiben közölték azoknak az ételeknek a listáját, amelyek olyan sejtmegújító, fiatalító hatásúak, hogy rendszeres fogyasztásukkal akár évekkel tovább élhetünk.