Hirdetés

 

Hirdetés

 

Titokzatos belső világunk, a mikrobiom

Az utóbbi évtized orvosi kutatásainak nagy felfedezettje az elengedhetetlenül fontos szerepet betöltő bélflóra. Bár már az ókorban is tudták, hogy a betegségek a belekben kezdődnek, úgy tűnik, ezt manapság újra felfedezték. Ma már biztosak lehetünk benne, hogy a bélflóra DNS-e, a mikrobiom sokkal inkább „megírja" a betegségeinket, mint a saját DNS-ünk.

A szervezetben lakó baktériumok, vírusok, gombák és többsejtű paraziták összessége a mikrobióta, ezek 90%-a a belekben él. Számuk elérheti a saját testünket felépítő sejtjeink számának a tízszeresét, genetikai állományuk DNS-e pedig, amit mikrobiomnak nevezünk, pedig akár a 300-szorosa (!) is lehet a miénknek. A bélflóra azon túl, hogy segít a táplálék emésztésében és felszívódásában, elengedhetetlen szerepet tölt be bizonyos vitaminok és hormonszerű anyagok termelésében.

Sok zöldség némi zsiradékkal

A bél–agy tengely

Az egyedfejlődés kezdetétől a bélrendszer és az agy szoros kapcsolatban áll egymással, és ez a kölcsönös kapcsolat egész életünk során megmarad. Olyannyira, hogy már bél–agy tengelyről beszélhetünk. Ezt újabban az immunrendszerrel is kiegészítik, és a szervezetben a szerepüket egyenrangúnak tartják. Mivel immunrendszerünk 80%-a a belekben található, nem kétséges, hogy a kóros bélflóra (dysbacteriosis) és a következményes, elhúzódó bélgyulladás jelentősen csökkenti a szervezet ellenálló képességét, így nagyszámú betegség kialakulásában játszik szerepet. Ezek közül csak néhányat emelnék most ki: allergiák, bőrkiütések, asztma, magas vérnyomás, cukorbetegség, krónikus bélbetegségek.

A legújabb kutatások az eddig ismeretlen eredetűnek tartott központi idegrendszeri betegségeket is a dysbiosisra vezetik vissza: depresszió, autizmus, sclerosis multiplex (SM), Alzheimer-kór, gyermekkori magatartászavarok (ADHD).

Fő bűnös a krónikus bélgyulladás

A napjainkban egyre gyakrabban előforduló ún. civilizációs betegségek is új értelmet kapnak. Kialakulásukban a krónikus bélgyulladás következtében a vérkeringésbe jutott baktériumfal toxikus anyagai játsszák a legfontosabb szerepet. Hatásukra a szervezetben krónikus gyulladásos folyamatok zajlanak, megbetegítve az erek falát, az idegsejteket, a különböző szerveket.

A bélflóra átadása tradicionálisan a születéskor történik. A modern orvostudomány a szülés során a fertőtlenítő szerek alkalmazásával, a császármetszések gyakoriságának növelésével és már a korai életkorban adott antibiotikumokkal megakadályozza az egészséges bélflóra kialakulását. Ehhez még az is hozzájárul, hogy egyre több csecsemő tápszeres táplálásban részesül.

A statisztikák nagyon szomorúak, a császármetszéssel született gyerekeknél az allergia 5-ször, a magatartászavar 3-szor és az autizmus 2-szer gyakoribb. Emellett a cukorbetegség 70%-kal, az elhízás 50%-kal, a lisztérzékenység pedig 80%-kal emelkedett.

A dysbacteriosis a gyerekeknél ma már nagyon gyakori, ők többet betegebbek, és nehezebben is gyógyulnak. Állapotukon a feleslegesen adott antibiotikumok csak rontanak.

Az ENERGY helyreállító szerepe

Hogyan segíthetünk az ENERGY készítményeivel? A PROBIOSAN és a PROBIOSAN INOVUM segíti a normál bélflóra kialakulását. A krónikus gyulladást enyhíthetjük CYTOSAN és VITAMARIN kapszulák, valamint NIGELLA SATIVA és SACHA INCHI terápiás olajok adásával. A zöld növények és a rostok táplálják a jótékony baktériumokat, így bármelyik zöld élelmiszer kedvező hatású, ezek váltogatása pedig tovább fokozza jótékony hatásukat.

Az egészség megóvása a szájunkban kezdődik. A fogínytasakokban megbújó, ún. dentopatogének gyakran az egész bélrendszerben megtelepszenek, és onnan bejutnak a különféle szervekbe. A RELAXIN kettős támadáspontját kihasználhatjuk, hiszen ez a készítmény a stressz hatásainak mérséklésével erősíti a bélflórát, és lefekvés előtt a szájba cseppentve segít elpusztítani a kórokozókat. A CISTUS INCANUS adagolásával ezt a hatást megerősíthetjük.

Fontos, hogy figyeljünk a táplálkozásunkra! A bölcs ember nem az egóját, hanem a bélflóráját eteti, vagyis 80%-ban zöldeket és 20%-ban zsiradékot fogyaszt. Emellett nélkülözhetetlen a testmozgás, a helyes gondolkozás és előnyös a kertészkedés.

Jön az epigenetikus orvoslás

Az ipari jelleget öltött növénytermesztésben használt gyomirtó, gombaölő és rovarirtó szerek kiölik a talajból a föld baktériumflórájának nagy részét. Az ilyen módon termelt növények információi nem támogatják a bélflóra változatosságát. Minél többfajta baktérium lakik bennünk, annál egészségesebb a bélflóránk.

Egy új tudományág van kialakulóban, amelynek epigenetikus orvoslás a neve. A betegségeket a táplálkozás és az életszemlélet, valamint a káros szokások megváltoztatásán keresztül gyógyítja. Ez jó hír, hiszen így bárki lehet a saját epigenetikus orvosa!

Dr. Tóth Edit
gyermekgyógyász főorvos, Szentes

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Az eseménynaptár üres.

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés