Titokzatos belső világunk, a mikrobiom

Az utóbbi évtized orvosi kutatásainak nagy felfedezettje az elengedhetetlenül fontos szerepet betöltő bélflóra. Bár már az ókorban is tudták, hogy a betegségek a belekben kezdődnek, úgy tűnik, ezt manapság újra felfedezték. Ma már biztosak lehetünk benne, hogy a bélflóra DNS-e, a mikrobiom sokkal inkább „megírja” a betegségeinket, mint a saját DNS-ünk.

A szervezetben lakó baktériumok, vírusok, gombák és többsejtű paraziták összessége a mikrobióta, ezek 90%-a a belekben él. Számuk elérheti a saját testünket felépítő sejtjeink számának a tízszeresét, genetikai állományuk DNS-e pedig, amit mikrobiomnak nevezünk, pedig akár a 300-szorosa (!) is lehet a miénknek. A bélflóra azon túl, hogy segít a táplálék emésztésében és felszívódásában, elengedhetetlen szerepet tölt be bizonyos vitaminok és hormonszerű anyagok termelésében.

A bél–agy tengely

Az egyedfejlődés kezdetétől a bélrendszer és az agy szoros kapcsolatban áll egymással, és ez a kölcsönös kapcsolat egész életünk során megmarad. Olyannyira, hogy már bél–agy tengelyről beszélhetünk. Ezt újabban az immunrendszerrel is kiegészítik, és a szervezetben a szerepüket egyenrangúnak tartják. Mivel immunrendszerünk 80%-a a belekben található, nem kétséges, hogy a kóros bélflóra (dysbacteriosis) és a következményes, elhúzódó bélgyulladás jelentősen csökkenti a szervezet ellenálló képességét, így nagyszámú betegség kialakulásában játszik szerepet. Ezek közül csak néhányat emelnék most ki: allergiák, bőrkiütések, asztma, magas vérnyomás, cukorbetegség, krónikus bélbetegségek.

A legújabb kutatások az eddig ismeretlen eredetűnek tartott központi idegrendszeri betegségeket is a dysbiosisra vezetik vissza: depresszió, autizmus, sclerosis multiplex (SM), Alzheimer-kór, gyermekkori magatartászavarok (ADHD).

Fő bűnös a krónikus bélgyulladás

A napjainkban egyre gyakrabban előforduló ún. civilizációs betegségek is új értelmet kapnak. Kialakulásukban a krónikus bélgyulladás következtében a vérkeringésbe jutott baktériumfal toxikus anyagai játsszák a legfontosabb szerepet. Hatásukra a szervezetben krónikus gyulladásos folyamatok zajlanak, megbetegítve az erek falát, az idegsejteket, a különböző szerveket.

A bélflóra átadása tradicionálisan a születéskor történik. A modern orvostudomány a szülés során a fertőtlenítő szerek alkalmazásával, a császármetszések gyakoriságának növelésével és már a korai életkorban adott antibiotikumokkal megakadályozza az egészséges bélflóra kialakulását. Ehhez még az is hozzájárul, hogy egyre több csecsemő tápszeres táplálásban részesül.

A statisztikák nagyon szomorúak, a császármetszéssel született gyerekeknél az allergia 5-ször, a magatartászavar 3-szor és az autizmus 2-szer gyakoribb. Emellett a cukorbetegség 70%-kal, az elhízás 50%-kal, a lisztérzékenység pedig 80%-kal emelkedett.

A dysbacteriosis a gyerekeknél ma már nagyon gyakori, ők többet betegebbek, és nehezebben is gyógyulnak. Állapotukon a feleslegesen adott antibiotikumok csak rontanak.

Az ENERGY helyreállító szerepe

Hogyan segíthetünk az ENERGY készítményeivel? A PROBIOSAN és a PROBIOSAN INOVUM segíti a normál bélflóra kialakulását. A krónikus gyulladást enyhíthetjük CYTOSAN és VITAMARIN kapszulák, valamint NIGELLA SATIVA és SACHA INCHI terápiás olajok adásával. A zöld növények és a rostok táplálják a jótékony baktériumokat, így bármelyik zöld élelmiszer kedvező hatású, ezek váltogatása pedig tovább fokozza jótékony hatásukat.

Az egészség megóvása a szájunkban kezdődik. A fogínytasakokban megbújó, ún. dentopatogének gyakran az egész bélrendszerben megtelepszenek, és onnan bejutnak a különféle szervekbe. A RELAXIN kettős támadáspontját kihasználhatjuk, hiszen ez a készítmény a stressz hatásainak mérséklésével erősíti a bélflórát, és lefekvés előtt a szájba cseppentve segít elpusztítani a kórokozókat. A CISTUS INCANUS adagolásával ezt a hatást megerősíthetjük.

Fontos, hogy figyeljünk a táplálkozásunkra! A bölcs ember nem az egóját, hanem a bélflóráját eteti, vagyis 80%-ban zöldeket és 20%-ban zsiradékot fogyaszt. Emellett nélkülözhetetlen a testmozgás, a helyes gondolkozás és előnyös a kertészkedés.

Jön az epigenetikus orvoslás

Az ipari jelleget öltött növénytermesztésben használt gyomirtó, gombaölő és rovarirtó szerek kiölik a talajból a föld baktériumflórájának nagy részét. Az ilyen módon termelt növények információi nem támogatják a bélflóra változatosságát. Minél többfajta baktérium lakik bennünk, annál egészségesebb a bélflóránk.

Egy új tudományág van kialakulóban, amelynek epigenetikus orvoslás a neve. A betegségeket a táplálkozás és az életszemlélet, valamint a káros szokások megváltoztatásán keresztül gyógyítja. Ez jó hír, hiszen így bárki lehet a saját epigenetikus orvosa!

Dr. Tóth Edit
gyermekgyógyász főorvos, Szentes

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)