A sok gyerek a hosszú élet titka

Minél több gyereket szül egy nő, annál lassabban öregszik. Azok a nők, akik több gyereket is szültek, hosszabb telomerekkel rendelkeznek. A telomerek a DNS-szálak végén található végződések, amelynek feladatuk, hogy védjék a szálakat. A szakemberek szerint a hosszú telomerek hosszú életet sejtetnek, a terhesség során az öregedés folyamata lelassul.

A kanadai kutatás szerint az élő leszármazottak számával a telomerek hossza és minősége is pozitívan változik, mintha a természet így akarná garantálni, hogy az anyák fel tudják nevelni gyerekeiket, akárhány évesen is szülnek.

Lelassul az öregedésA hosszú telomerek a replikációban játszanak fontos szerepet, ezért kötik őket a hosszú élethez. (A DNS-replikáció vagy DNS-másolás az a folyamat, aminek eredményeképpen az eredeti alapján két, egymással azonos molekula keletkezik. A DNS-replikáció minden élőlényben lezajlik, ez az öröklődés alapját biztosító biológiai folyamat – a szerk.)

A British Columbia-i Simon Fraser University szakemberei 75 nő gyermekei számát vették számba, majd megmérték telomereik hosszát.

A vizsgálatokra kétszer, 13 év eltéréssel került sor, és a DNS-mintát a köpetből vették. Az eredmény azért is lepte meg a szakembereket, mert a korábbi vélekedés szerint a többgyerekes nők gyorsabban öregszenek.

A telomerek valószínűleg azért nem rövidülnek meg a sokgyerekes nők esetében, mert a terhesség során az ösztrogéntermelés drámaian megnő, az öregedés folyamata tehát lelassul – mondja a kutatást vezető Pablo Nepomnaschy.