Éljünk egészségesen 100 évig!

Ki ne szeretne tovább élni és örökké fiatal maradni? Amerikai kutatók nemrégiben közölték azoknak az ételeknek a listáját, amelyek olyan sejtmegújító, fiatalító hatásúak, hogy rendszeres fogyasztásukkal akár évekkel tovább élhetünk.

Kaliforniai kutatók közölték azoknak az ételeknek a listáját, amelyek képesek késleltetni, esetleg megállítani az emberi szervezet öregedési folyamatát. A „fiatalság elixírjét” tartalmazó ételek listájának néhány eleme újdonság, de a gyűjtőmunka és az eredmények összefoglalása mindenképpen hasznos lehet.

Az ómega-3 zsírsav és a telomerek

halételekA halolajak jótékony hatását már régóta megfigyelték, és valószínűleg sokan hallottak már arról is, hogy a bennük is megtalálható ómega-3 esszenciális zsírsav fontos a szervezetünk számára. Azért nevezik esszenciálisnak, mert az emberi szervezet ezeket a zsírsavakat nem képes előállítani, hanem ezeket más, külső forrásból kell pótolnunk. A kutatók felismerték, hogy a zsírsavak fiatalító hatása a DNS-nek, a sejtek örökítő anyagának védelmében rejlik.

Az ómega-3 a telomerek, vagyis a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid elemek leválását akadályozza meg. Ezek az elemek többszörösen ismétlődő szakaszt alkotnak, és ez a szakasz a sejtek minden egyes osztódása során valamelyest rövidül. Ha ilyenkor „értékes” genetikai anyag is leválik, az a keletkező sejt működő- és életképességének csökkenésével jár. Minél hosszabb a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne. Az emberi sejtek kb. 50 osztódásra képesek, ezt követően a DNS sérülése már jelentős. A telomerrel nem rendelkező kromoszómák végei ráadásul összekapcsolódhatnak, és az így keletkező sejtek életképtelenek, további osztódásra alkalmatlanok lesznek, és csak genetikai káoszt okoznak.

Az öregedést gátló ételek

Ez a „biológiai óra szabja meg, hogy egy élőlény milyen hosszan élhet. Ha a telomerek rövidülését megakadályozzuk (illetve visszapótoljuk a hiányzó részt), akkor a sejtek élettartama elméletileg végtelenre nőhet, a szervezet halhatatlanná válik, vagy legalábbis elodázható az öregedésből adódó elhalálozás, mert az öregedési folyamat lelassul.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy hetente fogyasszunk magas ómega-3 zsírsav tartalmú ételeket. Leginkább a lazac, a szardíniafélék, a makréla és a pisztráng, a friss tej és a tojás, a dió, a tökmag és a – lehetőleg nem génmódosított – szójabab fogyasztása segíthet a megfelelő mennyiségű zsírsav bevitelében. Megfigyelték, hogy pontosan ezek az ételek találhatók meg a matuzsálemek menüjében is. A tudósok a natúr húsban is találtak egy olyan fehérjét, amely állítólag az egyik legfontosabb anyag az ember élettevékenységeinek végzéséhez.

Vezet a káposzta és az alma

káposztaAzért, hogy a vegetáriánusok se keseredjenek el, a kutatók elárulták, hogy számos növényben is található elegendő jótékony hatású, fiatalító anyag. A zöldségek közül a legjobbnak találták a káposztát, közeli rokonaival, a brokkolival és a kelbimbóval (brüsszeli káposzta, rózsakáposzta, sarjas káposzta) együtt. A zöld leveles növényekben jelentős mennyiségű klorofill található, amely az emberi vérrel rokon vegyület. Annak, aki szeretne sokáig élni, azt tanácsolják az orvosok, hogy rendszeresen fogyasszon vöröshagymát és fokhagymát is.

A gyümölcsök versenyében az alma található a csúcson. Ennek a gyümölcsnek az éltető ereje az emberiség hosszú történelme során már bizonyított. Az italok között az első helyet – mint az „egészség elixírje” – a zöld tea foglalja el.

Curry és kurkuma, a rákölők

A rákkal szemben vívott harcban és a vérnyomás csökkentésében segít a gránátalma leve, sőt természetes potencianövelő hatása is van.

Lengyel és ír kutatók azt is bebizonyították, hogy a kurkumin nevű vegyület, amely – a népszerű indiai curryben és önállóan a kurkumaként ismert fűszerben is megtalálható –, megöli a nyelőcső- és gyomorráksejteket. A kutatás dr. Sharon MacKenna irányításával folyt Írországban, Corkban, az Onkológiai Tudományos Központban. A kutatás eredményeit a British Journal of Cancer című lapban publikálták.

A kutatók váratlanul „furcsa” sejtpusztulási mechanizmust fedeztek fel, amely nem volt kapcsolatban az apoptózissal (programozott sejthalál) vagy a sejtek önpusztításával. Megállapították, hogy a kurkumin legkésőbb 24 órán belül elkezdte a rákos sejtek pusztítását, majd ezek a sejtek elkezdték felemészteni önmagukat. Az eredmények alapján hamarosan egy kurkumin alapú, minőségi és természetes rákellenes készítményt állítanak elő a nyelőcső- és gyomorrák gyógyításához.

(Forrás: A curry megöli a rákos sejteket, Wikipedia, Telomer, Дни.ру, АМИ-ТАСС, Top News.ru, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)