Baba három szülővel?

Ellentmondásos törvénytervezetet fogadott el a brit felsőház: a világon elsőként engedélyezték az emberi embriók létrehozását három ember DNS-éből. A cél, hogy meg lehessen előzni a genetikai degeneratív rendellenességek kialakulását a gyermekekben. A „tervezett csecsemők létrehozása” azonban felveti a génmódosított embriók beültetésének veszélyét.

Baba három szülővel?Szakértők szerint az Egyesült Királyságban évente csupán egy tucat nő lesz alkalmas a kezelésre. A módszer úgy működik, hogy a petesejtet vagy embriót még a nőbe történő beültetés előtt módosítják, amit a brit törvények eddig tiltottak. A beavatkozás célja az, hogy megakadályozzák az anya mitokondriumában előforduló defektusok átörökítését, ami olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint az izomsorvadás, a szív-, vese- vagy májelégtelenség, és a súlyos izomgyengeség.

A parlamenti szavazás előtt az amerikai United Mitochondrial Disease Foundation és francia, német, brit és spanyol jótékonysági és jogvédő szervezetek nyílt levelet intéztek a kormánynak, amelyben azt írták, hogy a lehetőség „az első reménysugarat adja a családoknak arra vonatkozóan, hogy olyan gyermeket vállalhatnak, aki fájdalom és szenvedés nélkül élhet”. A levél írói a mitokondriális betegségeket „elképzelhetetlenül kegyetlennek” írták le, amelyek „megfosztják a gyermekeket a megtanult készségeiktől, kezelhetetlen fájdalmat okoznak, és egyenként kimerítik a szerveiket, amíg a szervezetük már nem bírja tovább”.

A szakértők elismerték, hogy minden új orvosi eljárás jár némi kockázattal, de teljes mértékben megbíznak a technikát vizsgáló tudományos testületekben.

A kritikusok azonban attól tartanak, hogy a törvény gyakorlatilag lehetővé teszi a „tervezett csecsemők” létrehozását, mert az eljárás során génmódosított embriót ültetnek be a nőkbe.