A hormonrendszert befolyásoló legveszélyesebb vegyszerek

Az amerikai Környezeti Munkacsoport egy 12 tagú listával állt elő, melyre azok a háztartásban is alkalmazott kémiai anyagok kerültek fel, melyek a legsúlyosabban befolyásolják az ember hormonális egyensúlyát. Az anyagok több módon hathatnak: receptorhoz kötődve imitálhatják, vagy gátolhatják egy hormon hatását, ill. csökkenthetik, vagy növelhetik egy hormon termelődését.

A hormonrendszert befolyásoló legveszélyesebb vegyszerekA lista olyan vegyületeket is tartalmaz (például a biszfenol A, vagy a ftalátok), melyeket ugyan tüzetes vizsgálatnak vetettek át a hormonális, illetve a reproduktív rendszerre gyakorolt hatás tekintetében, azonban egyértelmű tanulmányok jelenleg még nem állnak rendelkezésre.

Más vegyületek, például az arzén, a higany, vagy az ólom, meglepetésként hathatnak, ugyanis az emberek többsége nem bánik elég körültekintően ezen anyagokkal. Vannak a listán olyanok is, melyeket a fogyasztók nem ismernek: például az egyes festékek és tisztítóanyagok oldószerét képező glikol-éterek, melyek csökkentik a spermaszámot, vagy más egészségügyi hatásokat okozhatnak. A lista további tagjai: dioxin, atrazin, ftalátok, perklorátok, tűzoltó anyagok, perfluorid-tartalmú anyagok, és az organofoszfát rovarirtók.

Ugyan ezeket az anyagokat széles körben használják, azonban nincs meghatározva biztonsági korlát – annak ellenére, hogy az egészségkárosító hatás biztosnak tűnik. Dr. Kenneth Spaeth szerint munkájuk a jövőben még nagy vitákat fog generálni.