Portalanítás, portörlés vegyszerek nélkül

Mindannyian szeretnénk, ha naponta lenne időnk és energiánk a portörlésre, ragyogna a lakásunk. Ez azonban csak álom, mert természetesen senkinek nincs erre ideje – és kedve. A megoldás az lehet, ha olyan spray-t használunk, amely eltünteti a port, és megakadályozza, hogy az újra mindent ellepjen, ráadásul úgy, hogy ne legyen ártalmas az egészségre.

A hormonrendszert befolyásoló legveszélyesebb vegyszerek

Az amerikai Környezeti Munkacsoport egy 12 tagú listával állt elő, melyre azok a háztartásban is alkalmazott kémiai anyagok kerültek fel, melyek a legsúlyosabban befolyásolják az ember hormonális egyensúlyát. Az anyagok több módon hathatnak: receptorhoz kötődve imitálhatják, vagy gátolhatják egy hormon hatását, ill. csökkenthetik, vagy növelhetik egy hormon termelődését.

Vegyszerek akadályozhatják a teherbeesést

A hétköznapi életben előforduló vegyi anyagok hátráltathatják a gyermekáldást. Ilyen például a poliklórozott bifenilek (PCB) csoportja, melyet – más hasonló vegyületekkel együtt – betiltottak ugyan, mégis jelen vannak környezetünkben. Az említett vegyszereket gyakran említik állandó összetevőként, ami azt jelenti, hogy a környezetbe kerülve nem bomlanak le.

Méreg a habszivacs matracban

A Duke Egyetem kutatói megvizsgálták a forgalomba kerülő habszivacs matracokat és megállapították, hogy több, mint felerészben mérgező vagy nem bevizsgált kémiai égésgátló anyagokat tartalmaznak. A kémiai anyagok között volt a Tris elnevezésű, klórozott égéskésleltető, amit az emberre is valószínűleg veszélyes rákkeltő anyagként tartanak számon.

Mit (t)együnk, hogy jöjjön a baba? (3.)

A terhesség megkezdésével új életszakasz kezdődik a kismamának. Abbéli öröme mellett, hogy kisbabát vár, gyakran bizonytalansága, vagy kétsége támad a tekintetben, hogyan viselkedjen a terhesség alatt úgy, hogy ez magzatának hasznára váljon. Most néhány pontba szedtük a legfontosabb teendőket, tévhiteket.

Korai pubertás – korai gondok (2.)

Egyre korábban kezdődik ma a lányoknál a pubertás, gyakran 10 éves kor előtt. A jelenség valószínűleg összefüggésben van az elhízással vagy a táplálékláncba bekerülő vegyi anyagok mennyiségének növekedésével. A kutatók szerint az élelmiszerekben felhalmozott vegyi anyagok okozzák a legtöbb gondot.

Minden mosásnál becsapnak!

A mosószereket gyártók becsapnak bennünket! Nem csupán saját pénztárcánkat – esetleg szeretteink és magunk bőrének egészségét – gyilkoljuk fölöslegesen, de a Földet is károsítjuk a fölösleges kémiai szerek használatával. Figyeljünk a „zöld tanácsokra”, és mossunk hatékonyabban!

Házi vegyszerek a kártevők ellen

Nagyanyáink különböző növények főzeteivel próbálták elpusztítani kártevőket és megelőzni a fertőzéseket a kertben – sikeresen. Ezért is érdemes visszanyúlni nagyszüleink régi módszereihez.

Szabad-e várandósan gyógyszert szedni?

Terhesség alatt sok kismama fél gyógyszert szedni akár betegség miatt, akár csak megelőzés céljából, pedig más, nem gyógyszerekben előforduló kémiai anyagok sokkal nagyobb gondokat okozhatnak.