Szabad-e várandósan gyógyszert szedni?

Terhesség alatt sok kismama fél gyógyszert szedni akár betegség miatt, akár csak megelőzés céljából, pedig más, nem gyógyszerekben előforduló kémiai anyagok sokkal nagyobb gondokat okozhatnak.

Csak indokolt esetben vegyen be gyógyszert

magzatvédelemEgyes orvosok szerint többet ártunk azzal, ha eltekintünk a piruláktól. Alkalomszerűen adagolva, a mennyiségi korlátokat betartva a legtöbb gyógyszer nem ártalmas sem a babára, sem a kismamára. Számos kellemetlen terhességi tünet ellen létezik hatékony, a babát nem veszélyeztető tabletta, illetve kenőcs. Aranyérre például többféle kenőcs is forgalomban van, melyeket a kismamák is nyugodtan használhatnak, de a gyakori gyomorégés ellen is van hatásos, a magzatra egyáltalán nem káros szer. Az antibiotikumoktól sem kell feltétlenül megijedni, de mielőtt bármilyen szert beszednénk, használnánk, feltétlenül konzultáljunk orvosunkkal.

Mindig olvassuk el a beteg tájékoztatót, amit a gyógyszer dobozában találunk. Csak nagyon kevés betegség és gyógyszer alkalmazása esetén indokolt a terhességet megszakítatni, amelyek valóban veszélyesek lehetnek a magzatra. Ilyenek például a férfi nemi hormonok, egyes daganatterápiában alkalmazott gyógyszerek, az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek egy része, a vérhígítók bizonyos csoportja, a nagy adagban alkalmazott A-vitamin, vagy egyes gyulladásgátlók és olyan betegségek esetén, mint a rubeola. Ha ilyen szerre van szüksége egy nem terhes nőnek, célszerű megfelelő fogamzásgátlásról gondoskodni, elkerülve ezzel, hogy esetleg a fel nem ismert terhesség idején szedje a gyógyszereket.

Gyógyszert természetesen csak feltétlenül indokolt esetben alkalmazzunk. Végső soron ugyanis teljes biztonsággal egyetlen gyógyszerről sem lehet kijelenteni, hogy bizonyos körülmények között nem okozhat magzati károsodást. Éppen ezért a terhesség első 12 hetében, amikor a leginkább sérülékeny a magzat, lehetőleg teljesen kerüljük az alkalmazásukat.

Válasszon természetes gyógymódokat!

Amikor csak lehet, válasszunk inkább természetes gyógymódokat, szakember segítségével, ellenőrzésével. Egy megfázás vagy székrekedés esetén érdemes a természetes gyógymódok közül választani. A homeopátiás szerek vagy a hagyományos gyógymódok, például a gyógyteák, a citrom, a méz egyaránt segítségünkre lehetnek mindaddig, míg be nem lázasodunk. Várandósan soha ne alkalmazzunk vízhajtót, még vízhajtó hatású teát sem, és óvakodjunk a drasztikus hashajtástól is. Inkább növeljük táplálékunk rosttartalmát, vagy igyunk egyébként is egészséges halolajat.

Nem gyógyszerek, de ártanak

dohanyNapi egy adag feketekávé elfogyasztható, de nagyobb mennyiségű koffein bevitele a magzatban nemkívánatos mellékhatásokat fejthet ki, például befolyásolja szívfrekvenciáját. Szintén kerülendők a fekete és egyéb élénkítő hatású teák, üdítők. Ugyancsak nem lehet eleget hangsúlyozni a dohányzás magzati fejlődést gátló hatását. A nikotin érösszehúzódást okoz, emiatt csökken a lepényi keringés. A cigarettafogyasztással arányos a magzati sorvadás valószínűsége és súlyossága, a kockázat nullára csökkentése érdekében ajánlott a dohányzás teljes mellőzése.

Az alkoholfogyasztás szintén okozhat magzati rendellenességeket. A leggyakoribbak a szív- és vesefejlődési rendellenességek, a nemi szervek elváltozásai, arcfejlődési problémák, valamint testi és szellemi visszamaradottság. Napi 20 g-nál több alkohol igen nagy valószínűséggel magzati ártalomhoz vezet. (1,5 dl borban mintegy 10 g található). Alkohol szempontjából nincs biztonságos mennyiség, teljességgel kerülendő.

Sajnos egyre gyakoribb a terhesség alatti kábítószer-használat is. A kábítószerrel élők körében gyakoribb a vetélés, a koraszülés, a növekedésbeli elmaradás és a lepényleválás is. Az elvonási tünetek kialakulnak az újszülöttben is, de a halláskárosodás, a hirtelen csecsemőhalál, valamint a viselkedési zavarok és idegrendszeri tünetek is gyakrabban fordulnak elő a kábítószer-fogyasztó anyák babáinál. A kábítószeres terheseket a szakemberek megfelelő szakintézetbe irányítják, ahol a drog fokozatos elhagyása mellett mind az anyát, mind a magzatot szigorú ellenőrzés alá vetik. Injekciós drogélvezők ezen felül helyi és általános fertőzéseknek teszik ki magukat, mint például a tűszúrás helyén kialakuló tályogok, a nemi betegségek, a hepatitis és az AIDS.

Kismamák kerüljék a ragasztókat, az erős vegyi anyagok használatát a háztartásban (mosószerek, tisztítószerek, hígítók stb.). Egyes kutatások szerint leginkább a fiúgyermekeket váró kismamáknak kell vigyázni.

(Forrás: Gyógyszerek, kémiai anyagok a terhességben)