Öt rejtett koffeinforrás

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) bejelentette, hogy alapos vizsgálatot végez a koffein egészségügyi hatásaival kapcsolatban. A koffein számos étrendi forrásban megtalálható, és egy nap folyamán a sok kis mennyiség összeadódik. „A hivatal ismét megvizsgálja az új és könnyen hozzáférhető koffeinforrások a gyermekekre és a kamaszokra gyakorolt teljes potenciális hatását” – írta az FDA közleményében Mike Taylor igazgatóhelyettes.

Memóriagondok? Lehet, hogy a gyógyszerek a ludasak!

Dr. Cara Tannenbaum, az Montreali Geriátriai Intézet (IUGM) kutatási elnöke szerint az álmatlanság, szorongás, viszketés és allergia kezelésére használt gyógyszerek káros hatással lehetnek a koncentrációra és memóriagondokat is okozhatnak idősebbek esetében. A 65 év felettiek közel 90 százaléka szed legalább egy receptköteles gyógyszert. Az ebben a korcsoportban lévők 18 százaléka panaszkodik rendszeresen memóriagondokra és kisebb kognitív zavarokra. A legújabb kutatások szerint akár szoros összefüggés is lehet a kettő között.

Függőségeink

Napjainkban szinte bárki vagy bármi iránt kialakulhat függőség az arra hajlamos emberekben. Felsorolással így nem is próbálkozom. Példálózom inkább. Függhet valaki személyeken, lényeken (így a kutyáján) kívül – a közismert nikotin, koffein, alkohol, gyógyszer vagy kábítószer mellett – például a munkától.

Sikeres fogyás – étvágycsökkentéssel

Bizonyára már számos diétás hóborttal és veszélyes tablettával próbáltunk megszabadulni a felesleges kilóktól és centiktől, de hosszútávon mind csődöt mondtak a módszerek Hogyan tovább? Itt az idő, hogy valóban kezelésbe vegyük az étrendünket és a testünket, azáltal, hogy végre helyesen szabályozzuk az étvágyunkat. De mire jók az étvágycsökkentő gyógyszerek?

Szabad-e várandósan gyógyszert szedni?

Terhesség alatt sok kismama fél gyógyszert szedni akár betegség miatt, akár csak megelőzés céljából, pedig más, nem gyógyszerekben előforduló kémiai anyagok sokkal nagyobb gondokat okozhatnak.