Öt rejtett koffeinforrás

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) bejelentette, hogy alapos vizsgálatot végez a koffein egészségügyi hatásaival kapcsolatban. A koffein számos étrendi forrásban megtalálható, és egy nap folyamán a sok kis mennyiség összeadódik. „A hivatal ismét megvizsgálja az új és könnyen hozzáférhető koffeinforrások a gyermekekre és a kamaszokra gyakorolt teljes potenciális hatását” – írta az FDA közleményében Mike Taylor igazgatóhelyettes.

Öt rejtett koffeinforrásA bejelentés előzménye az volt, hogy a Wrigley piacra dobta új, felnőtteknek szánt koffeines rágógumiját, amely 40 milligramm koffeint tartalmaz. Bizonyos termékek, például a kávé, az energiaitalok és az üdítőitalok közismerten tartalmaznak koffeint, de léteznek olyanok is, amelyek koffeintartalma kevésbé ismert. Az alábbiakban öt ilyen „rejtett” koffeinforrást veszünk számba.

Étrendkiegészítők

Az amerikaiak több mint fele szed valamilyen étrendkiegészítőt. Néhány kiegészítő koffeint is tartalmaz, bár a koffein pontos mennyiségét nem feltétlenül tüntetik fel a termékek leírásában. Dr. Pieter Cohen, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának kutatója szerint ha egy étrendkiegészítő összetevői között felsorolják a koffeint, azt érdemes feltételeznünk, hogy jelentős dózisról van szó.

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek is tartalmazhatnak koffeint. Az egyik fájdalomcsillapító tablettában összesen 130 mg koffein van, ami valamivel több mint egy csésze kávénak felel meg.

Koffeinmentes kávé

A koffeinmentes kávé választása nem 100 százalékos módszer a koffein elkerülésére, mivel a koffein kivonása után marad egy kevés a kávéban. Egy 2006-os tanulmány kimutatta, hogy a kávézókban és éttermekben felszolgált koffeinmentes kávék fél literenként akár 14 mg koffeint is tartalmazhatnak. Bár ez önmagában nem olyan sok, néhány pohárnyi után már összeadódik.

Csokoládé

A finom édesség fogyasztása is hozzájárul a napi koffeinbevitelünkhöz. A Mayo Klinika kutatása szerint egy pohárnyi félédes csokoládé chips egy csésze kávénak (104 mg) megfelelő koffeint tartalmaz. A tejcsokoládé azonban sokkal kevesebb koffeint tartalmaz.

Tea

Néhányan, akik a kávéfogyasztás után túlságosan izgatottá válnak, átváltanak a teára. Bár a tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, még mindig jelentős koffeinforrásnak számít. A hagyományos fekete tea 14-60 mg, a zöld tea pedig 24-40 mg koffeint tartalmaz.