A fekete csokoládé védi az egészségünket

Régóta mondják, hogy a csokoládé nem tesz jót nekünk. De minél sötétebb a színe, annál meglepőbb jótékony hatásai lehetnek az egészségre. Egy tanulmányban a kutatók 20 ezer ember étrendjét és egészségét vizsgálták, és megállapították, hogy napi 100 g csokoládé fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a stroke alacsonyabb kockázatával.

A csokoládétól javul a memóriánk

Azok, akik hetente egyszer csokoládét esznek, jobban teljesítenek a teszteken: az emlékezőképesség mellett a koncentrációs képesség, az érvelés és az információ feldolgozása is javul. Mindez bizonyára a csokoládéban és a kakaóban megtalálható flavanoloknak köszönhető. Eddig a csokoládénak főként a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásait ismertük.

Létezik-e csokoládéfüggőség?

A csokoládé utáni vágy nagyon gyakori, de lehetünk-e valóban függők? Tekinthető-e függőségnek ez a kínzó vágy? Általában külső ingerek és érzelmi állapotunk hatására vágyunk valamely ételre, nem tényleges éhség miatt. Legtöbbször unatkozunk, aggódunk vagy kedvetlenek vagyunk, mielőtt a vágyat érezzük, ezért a vágy egyik magyarázata az öngyógyítás reflexe.

Együnk bátran csokoládét!

Naponta maximum 10 dkg csokoládé elfogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érbetegség kockázatát, legalábbis semmi jel nem utal az ellenkezőjére – mondják a kutatók a British Medical Journalban. A gyulladáskeltő fehérje (CRP) szintje azoknál, akik a legtöbb csokoládét ették, 18 százalékkal kisebb kockázatot mutatott. A csokoládét tehát nem kell kerülni!

Csokoládéval megelőzhető az elhízás

Az édességet régóta hibáztatják a túlsúly egyik fő okaként, ám valójában képes csökkenteni a kettes típusú cukorbetegség kockázatát, a vérnyomást, valamint előmozdítani a szív teljesítőképességének javulását. Ha mindez még nem volna elég, a tudósok véleménye alapján az étcsokoládé serkenti a kognitív folyamatokat és csökkenti az éhségérzetet is.

A csokoládé leolvasztja a hasi zsírt

A csokoládé csökkenti a zsigeri zsír arányát – derül ki egy a Nutrition című szakfolyóiratban közzé tett friss kutatásból. Az eredmények alapján a több csokoládét fogyasztó kamaszok testtömegindexe is alacsonyabb volt, a teljes testzsír aránnyal együtt. Egy másik aktuális kutatás szerint a gyakoribb csokievés a felnőtteknél is alacsonyabb BMI-vel jár.

Kakaó, a természetes hangulatfokozó

A kakaó évszázadok óta ismert, már a maják és az aztékok is élvezték finom ízét. Ám míg a kakaóbabból keserű fűszeres ital készült, Európában csak a cukor hozzáadásával vált népszerűvé. Ma már sok módon használjuk: jót tesz a közérzetünknek, legyen az egy csésze forró csoki, egy szelet kakaós kalács, vagy egy tábla csokoládé.

Öt rejtett koffeinforrás

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) bejelentette, hogy alapos vizsgálatot végez a koffein egészségügyi hatásaival kapcsolatban. A koffein számos étrendi forrásban megtalálható, és egy nap folyamán a sok kis mennyiség összeadódik. „A hivatal ismét megvizsgálja az új és könnyen hozzáférhető koffeinforrások a gyermekekre és a kamaszokra gyakorolt teljes potenciális hatását” – írta az FDA közleményében Mike Taylor igazgatóhelyettes.

Különösen a férfiaknak tesz jót az étcsokoládé

A kakaóban gazdag étcsokoládé védelmet nyújt a szívbetegség és az agyérgörcs ellen, de ez a védőhatás a férfiakban érvényesül leginkább. Ez az egyik eredménye az Aberdeen Egyetem táplálkozáskutató intézetében végzett kutatásnak, mely során azt vizsgálták, mi történik az alanyok vérében, miután kakaókivonattal dúsított étcsokoládét fogyasztanak.

Serkentik az agyműködést a csokoládé antioxidánsai?

Egy olasz kutatás szerint a csokoládéban is előforduló antioxidánsokban, flavanolokban gazdag kakaós ital segíthet a memóriazavarban szenvedő emberek agyműködésének javításában. A flavanolok a teában, szőlőben, vörösborban, almában, és különösen a kakaóbabban fordulnak elő, és fogyasztásuk a demencia csökkent kockázatával hozható összefüggésbe.