Létezik-e csokoládéfüggőség?

A csokoládé utáni vágy nagyon gyakori, de lehetünk-e valóban függők? Tekinthető-e függőségnek ez a kínzó vágy? Általában külső ingerek és érzelmi állapotunk hatására vágyunk valamely ételre, nem tényleges éhség miatt. Legtöbbször unatkozunk, aggódunk vagy kedvetlenek vagyunk, mielőtt a vágyat érezzük, ezért a vágy egyik magyarázata az öngyógyítás reflexe.

Nőknél a csokoládé a leggyakrabban vágyott étel, és sok nő nevezi magát csokoholistának. A csokitól azonnal jobban érzik magukat, a hiánya elvonási tünetekhez vezet.

Ne mind egyszerre!Amikor édes és magas zsírtartalmú ételeket eszünk, szerotonin szabadul fel, amitől boldogabbnak érezzük magunkat. Részben ez a magyarázata annak, hogy évszakfüggő depresszió és menstruáció előtti tünetek esetén gyakori a csokivágy. A tünetek közé tartozott a fogvacogás és remegés – úgy, mint a nikotinról vagy morfiumról leálló embereknél. Egyes kutatók szerint a magas zsírtartalmú ételek stimulálják az agy opioidjait, vagyis a „gyönyörvegyületeket”.

Noha vannak hasonlóságok a csokoládéevés és a kábítószer használata között, a kutatók általában azt hiszik, hogy a csokoládéfüggés nem igazi függőség. A csokoládé valóban tartalmaz potenciálisan hangulatmódosító anyagokat, ezek azonban nagyobb koncentrációban találhatók más, kevésbé vonzó ennivalókban (pl. brokkoliban). A csokoládé érzékelhető jellemzői – édesség, szerkezet, aroma –, tápanyagai és vegyi anyagai a hormonális és hangulati változásokkal együtt magyarázzák a csokoládé utáni vágyat.

Javaslatok a csokoládé iránti vágy korlátozására:

Ha elég két kis kocka a csokivágy kielégítésére, nem kell változtatni semmit. Ha nem ilyen szerencsés, akkor

  • Tisztázza, hogy a vágyakozás nem érzelmi indíttatású-e – az emberek különböző okok miatt vágyódnak egy-egy ennivalóra. Gyakran az önbecsülés hiánya vagy depresszió áll mögötte. Ha felismerte az okokat, kísérelje meg más módon kezelni a problémát.
  • Illesszen be kis adag csokoládét a szokásos étrendjébe, a teljes elkerülés helyett. A kulcs a mérsékletesség. Egy kutatás eredménye szerint azok, akik csak az étkezésüket követő fél óra alatt ettek csokoládét, fokozatosan leszoktak a vágyakozásról.
  • Ha unatkozik és csokira vágyik, menjen el sétálni, hajtsa végre megbízásait, hívja fel barátját vagy olvasson. Ha egy rövid időre meg tud feledkezni az ennivalóról, a vágy elmúlhat.
  • Mindig tartson egészséges ennivalót a közelben, így a csoki helyett naponta néhányszor egyen gyümölcsöt. Étrendje legyen kiegyensúlyozott. Ha a vércukorszintje egyenletes, ritkábban lép fel vágyakozás.
  • Ne tartson otthon csokoládét. Kérje meg családját és barátait, ne vegyenek Önnek csokoládét és ne is fogyasszanak Ön előtt csokit.
  • Jót tesz a fizikai mozgás, a fölös kalóriák elégetése és az anyagcsere felpörgetése. A mozgás emellett endorfinokat szabadít fel, amelyek ellensúlyozzák a stressz, a szorongás és depresszió hatását.

(Angolból fordította: Korom Lajos)