A csokoládétól javul a memóriánk

Azok, akik hetente egyszer csokoládét esznek, jobban teljesítenek a teszteken: az emlékezőképesség mellett a koncentrációs képesség, az érvelés és az információ feldolgozása is javul. Mindez bizonyára a csokoládéban és a kakaóban megtalálható flavanoloknak köszönhető. Eddig a csokoládénak főként a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásait ismertük.

Azt már korábbi tanulmányok is bizonyították, hogy a flavanolok (a flavanolok a flavonoidok családjának egyik csoportja) hatására a demencia kockázata csökken, kevésbé valószínű, hogy elhízunk, és a szívbetegségek mellett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye is csekélyebb. Az azonban új információ, hogy a pozitív hatás már rövid távon is érzékelhető: ha hetente legalább egyszer csokit eszünk, javul a memóriánk, jobban tudunk koncentrálni, és a problémamegoldó képességünk is jobb lesz.

Egészségesebb, mint hittükA flavanolok antioxidánsnak számítanak, olyan összetevőnek, amely megakadályoz, illetve késleltet bizonyos sejtkárosodásokat. Megtalálhatóak többek között a citrusokban, a teában és a borban is.

A University of South Australia csapata által végzett kutatás 1000, harminc éven felüli embert vizsgált, a legkülönfélébb egészségügyi jellemzők szerint. Az érdekelte őket elsősorban, hogy ha csokoládét fogyaszt az ember, az hatással van-e az agyműködésre.

„Már ősidők óta tudjuk, hogy a csokoládéban és a kakaóban fellelhető flavanoloknak egészségmegőrző hatásuk van. Eddig főként a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásokat ismertük, de a kognitív és viselkedésbeli pozitív változások felismerése újdonságnak számít” – mondta a kutatást vezető dr. Georgie Crichton, a University of South Australia munkatársa.