Hova tettem? Hogy is hívják?

Hová is tettem a kulcsomat? Miért is jöttem ki a konyhába? Eloltottam-e minden villanyt, mielőtt elindultam otthonról? Ugye, ismerős kérdések… Ahogy idősödünk – persze a hölgyek kivételek! –, ezek miatt az apróságok miatt egyre többet bizonytalankodunk vagy/és bosszankodunk. Ne essünk azonban kétségbe, próbáljuk meg edzeni az agyunkat, a memóriánkat!

Hogyan maradnak meg az emlékeink?

A megfelelő működéshez az emberi agynak képesnek kell lennie emlékezni és felejteni. Az emlékvesztés révén a szükségtelen információ törlődik, és az idegrendszer megőrzi képlékenységét. E folyamat megszakítása komoly idegi betegségekhez vezethet. Svájci tudósok felismerték a molekuláris mechanizmust, amely aktívan szabályozza a felejtés folyamatát.

Mi segít megőrizni a memóriánkat idős korban?

A brokkoli, a spenót és a tojássárgája gazdag luteinben, így hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben felidézzük korábban elsajátított képességeket és készségeket. Azoknak az idősebb felnőtteknek, akiknek a szervezetében magas a lutein szintje, jobb az emlékezőképességük. A lutein megvédi az agy bizonyos területeit, hozzájárul a jó memória megőrzéséhez.

A kutya is emlékszik rá, mit teszünk

Meglepő, de a kutyák képesek arra, hogy emlékezzenek egy ember viselkedésének részleteire, még akkor is, ha nem számítanak arra, hogy tesztelik a memóriájukat. Az emberek nagyon részletesen tudják előhívni emlékeiket, még ha az adott esemény nem is volt túl jelentős számukra. Úgy tűnik, hogy a kutyáknak szintén van „epizodikus memóriájuk”.

Meditáció és memória

A kezdődő memóriagondokkal küzdő idősebbek számára jótékony hatása lehet a rendszeres meditációnak. Segítségével enyhül a szorongás mértéke, így az ember kevésbé görcsöl rá arra, hogy eszébe jusson valami. MRI segítségével az is kimutatható volt, hogy a meditáció az emlékezésben résztvevő egyes agyi területek közötti kapcsolatokra is pozitív hatással volt.

Könnyebben emlékszünk, ha rajzolunk

Érdemes lerajzolni azt, amire emlékezni szeretnénk, ez ugyanis hatékony eszköz a memória javítására. Akik lerajzolták a szavakat, több szóra emlékeztek, mint azok, akik többször leírták a szavakat. A rajzolók nem ritkán akár kétszer annyi szót is fel tudtak idézni, mint az írók. Az egyáltalán nem befolyásolta az eredményeket, hogy ki mennyire ügyesen rajzol.

A csokoládétól javul a memóriánk

Azok, akik hetente egyszer csokoládét esznek, jobban teljesítenek a teszteken: az emlékezőképesség mellett a koncentrációs képesség, az érvelés és az információ feldolgozása is javul. Mindez bizonyára a csokoládéban és a kakaóban megtalálható flavanoloknak köszönhető. Eddig a csokoládénak főként a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásait ismertük.

Könnyebben visszahívható emlékek

A szemvillanás az egyik leggyorsabb reakció, amelyre az emberi szervezet képes – gondoltuk. Most kiderült, hogy mégis lassú folyamat ahhoz képest, ami a memória helyreállításához szükséges. Felfedezték ugyanis, hogy egyetlen tizedmásodperc alatt helyreállítható a memória, sőt az erre alkalmazott eljárás az elveszettnek hitt emlékek visszahívását is segíti.

Javítja a memóriát a narancslé

Napi fél liter narancslevet fogyasztó idős emberek jelentős javulást tapasztaltak agyműködésükben – mutatja egy új kutatás. Alig két hónapra van szükség ahhoz, hogy a memória, a beszéd és a reakcióidő jelentős javulása megmutatkozzon. Úgy vélik, hogy az eredmények hátterében a narancsban lévő természetes vegyületek, a flavonoidok állhatnak.

Szex 70 fölött

Az időskori kiegyensúlyozott szexuális élet elősegíti a memória megőrzését – derül ki egy kutatásból, amely szerint a 70 éven felüliek csaknem fele aktív nemi életet él. A szexualitás a megfelelő agyműködéshez is hozzájárul, szó szerint fiatalon tartja az agyat. Minél elégedettebb valaki idős korban a nemi életével, annál élesebb az esze és jobb a memóriája.