Könnyebben emlékszünk, ha rajzolunk

Érdemes lerajzolni azt, amire emlékezni szeretnénk, ez ugyanis hatékony eszköz a memória javítására. Akik lerajzolták a szavakat, több szóra emlékeztek, mint azok, akik többször leírták a szavakat. A rajzolók nem ritkán akár kétszer annyi szót is fel tudtak idézni, mint az írók. Az egyáltalán nem befolyásolta az eredményeket, hogy ki mennyire ügyesen rajzol.

Kipróbáltunk egy sor egyéb stratégiát, de úgy tűnik, ezek közül a rajzolás a leginkább hatékony. Ennek oka valószínűleg az, hogy a rajzolás következtében egy koherens memórianyom keletkezik, amely a vizuális, motoros és szemantikai információt egyszerre tárolja – állítja a kutatást vezető Jeffrey Wammes, a Waterloo-i Egyetem munkatársa.

Az agy jobban megjegyziA kutatás során a résztvevőknek egyszerű, könnyen lerajzolható szavakat adtak (pl.: alma), és arra kérték őket, hogy 50 másodperc leforgása alatt rajzolják le az adott szót, vagy éppen írják le többször is. Ezután egy kis zenehallgatás következett, majd a feladat az volt, hogy a résztvevők listázzanak annyi szót, amennyire csak 60 másodperc alatt képesek visszaemlékezni.

A Quarterly Journal of Experimental Psychology című szakfolyóiratban publikált anyag szerint azok, akik lerajzolták a szavakat, több szóra emlékeztek, mint azok, akik az írást választották. A rajzolók nem ritkán akár kétszer annyi szót is fel tudtak idézni, mint az írók.

Voltak, akik egyéb alternatívákat is kipróbáltak: többféle betűvel is leírták az adott szót, vagy éppen árnyékolták a betűket, esetleg firkáltak még valamit a papírra. Ezek az eredmények sem változtattak a kutatás végeredményén: a rajzolás minden esetben a leghatékonyabb technikának bizonyult, amelynek segítségével az emlékeket könnyebb előhívni.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy egyáltalán nem befolyásolta az eredményeket az, hogy ki mennyire ügyesen rajzol: úgy látszik, maga a rajzolás folyamata az, ami segít, nem pedig a rajz minősége.