Javítja a memóriát a narancslé

Napi fél liter narancslevet fogyasztó idős emberek jelentős javulást tapasztaltak agyműködésükben – mutatja egy új kutatás. Alig két hónapra van szükség ahhoz, hogy a memória, a beszéd és a reakcióidő jelentős javulása megmutatkozzon. Úgy vélik, hogy az eredmények hátterében a narancsban lévő természetes vegyületek, a flavonoidok állhatnak.

Javítja a memóriát a narancsléA szakértők szerint a flavonoidok a hippokampuszban, a tanulással és az emlékezettel összefüggő agyi területen lévő jelátvivő útvonalak erősítése révén javíthatják a memóriát.

A Reading Egyetem kutatói az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent kutatásukhoz 37 egészséges önkéntest kértek fel arra, hogy igyanak nyolc héten keresztül naponta 500 ml narancslevet. A kutatás végére a 24 nő és 13 férfi (60 és 81 éves kor között) agyműködésének jelentős javulását tapasztalták.

A kísérlet kezdetén és végén mérték az alanyok memóriáját, reakcióidejét és verbális fluenciáját, és mindegyik résztvevő esetében megállapítottak egy pontszámot az általános kognitív működéshez. Pontszámaik 8 százalékkal javultak, ami figyelemre méltó fejlődést jelent alig két hónap alatt.

A kutatók elmondták, nem feltétlenül ajánlják, hogy mindenki megigyon egy fél liter narancslevet naponta, de az eredmények arra utalnak, hogy a narancslé összetevői jelentős szerepet játszhatnak az agy jobb működését elősegítő tápanyagok utánpótlásában.

A tanulmány szerzője, Dr. Daniel Lamport azt is hozzátette, hogy mivel a világ népessége gyorsan öregszik, nagy szükség van olyan egyszerű és költséghatékony módszerek kidolgozására, amelyekkel javítható idős korban a kognitív működés.