Hogyan maradnak meg az emlékeink?

A megfelelő működéshez az emberi agynak képesnek kell lennie emlékezni és felejteni. Az emlékvesztés révén a szükségtelen információ törlődik, és az idegrendszer megőrzi képlékenységét. E folyamat megszakítása komoly idegi betegségekhez vezethet. Svájci tudósok felismerték a molekuláris mechanizmust, amely aktívan szabályozza a felejtés folyamatát.

A felejtés mechanizmusát fedezték fel a C. elegans féregben. A talajférgek rendjébe tartozó fonalféregfaj ma a biológia egyik legfontosabb, legáltalánosabban használt modellszervezete.

A fontosak megmaradnak

Az emberi agy úgy épül fel, hogy csak a szükséges információt tárolja állandóan, a többit idővel elfelejti. Eddig azonban nem volt világos, hogy ez a folyamat aktív vagy passzív-e. Svájci egyetemi kutatók találtak egy molekulát, amelyik aktívan szabályozza a felejtést. Az ún. musashi fehérje felelős az agy szinoptikus kapcsolatai (ez az a hely, ahol az információ az egyik idegsejttől a másikhoz jut el) szerkezetéért és működéséért.

A férgeket megfelelő szaggal tanítva a kutatók először genetikailag módosított fonalféreg tanulási képességeit vizsgálták. Ezen férgekben nem volt jelen a musashi fehérje. A kísérletek azt mutatták, hogy ezeknek a fonalférgeknek ugyanolyan tanulási képességük volt, mint a nem módosítottaknak. Ugyanakkor a hosszabb idejű kísérletek során azt találták a kutatók, hogy a mutánsok sokkal jobban emlékeztek az új információra. Másképp kifejezve, a genetikailag módosított, musashi fehérje nélküli férgek kevésbé felejtettek.

A felejtés nem véletlen

További vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a fehérje gátolja a szinaptikus kapcsolatokat stabilizáló molekulák szintézisét. Úgy tűnik, ez a stabilizálás fontos szerepet játszik a tanulás és a felejtés folyamatában. A kutatók két párhuzamos mechanizmust azonosítottak. Egyfelől az adducin fehérje elősegíti a szinapszisok növekedését, ezzel segít az emlék megtartásában, másfelől a musashi fehérje aktívan gátolja a szinapszisok stabilizálódását, ezzel kiváltva az emlékvesztést. Következőleg a két fehérje közötti egyensúly az, ami rendkívül fontos az emlékek megtartásához.

A felejtés ezek szerint nem passzív, hanem aktív folyamat, amelynek megszakítása súlyos mentális zavarokhoz vezethet. A musashi fehérje érdekes olyan szerek kifejlesztése kapcsán, amelyek megkísérlik megelőzni a normálistól eltérő emlékezetvesztést, ami bizonyos betegségekben, pl. Alzheimer-kórban jelentkezik. A felfedezés nyitotta gyógyítási lehetőségek feltárása további tanulmányok elvégzését igényli.

(Angolból fordította: Korom Lajos)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés