Könnyebben visszahívható emlékek

A szemvillanás az egyik leggyorsabb reakció, amelyre az emberi szervezet képes – gondoltuk. Most kiderült, hogy mégis lassú folyamat ahhoz képest, ami a memória helyreállításához szükséges. Felfedezték ugyanis, hogy egyetlen tizedmásodperc alatt helyreállítható a memória, sőt az erre alkalmazott eljárás az elveszettnek hitt emlékek visszahívását is segíti.

A szakemberek kétféle típusú memóriát különböztetnek meg: a szemantikust és az epizodikust. Az előbbi a tények és a nyelvek ismeretével írható le a leginkább, amelyek nem kötődnek időhöz és térhez, és amely számos ember közös emlékezete egyszerre.

Visszahívott emlékekAz epizodikus memória egyéni visszahívása konkrét múltbéli történéseknek. A transzkraniális mágneses stimuláció (az agy mágneses ingerlése), röviden TMS segítségével mindkét típusú memória helyreállítható.

A Birminghami egyetem és a német Ruhr Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogyan tárolódnak és kerülnek előhívásra ezek az emlékek. A résztvevőket arra kérték, hogy emlékezzenek bizonyos eseményekre, miközben agyukat vizsgálták, illetve azt igyekezték feltérképezni, hogy a TMS mennyiben segít az emlékezőképesség fejlesztésében. Azt már korábban is felfedezték, hogy TMS hatására egy dolgozat alatt jobban teljesítenek az egyetemi hallgatók.

A tudóscsoport tisztában volt azzal, hogy a TMS élénkíti a memóriát, és az elveszettnek hitt emlékek visszahívását is segíti, arra viszont nem számítottak, hogy mindez már akár egyetlen tizedmásodperc alatt is lehetséges.

A TMS-alapú terápiás módszerek komoly előrelépést jelenthetnek az Alzheimer-kór és más, demenciával összefüggő betegségek megelőzésében és kezelésében.