A fekete csokoládé védi az egészségünket

Régóta mondják, hogy a csokoládé nem tesz jót nekünk. De minél sötétebb a színe, annál meglepőbb jótékony hatásai lehetnek az egészségre. Egy tanulmányban a kutatók 20 ezer ember étrendjét és egészségét vizsgálták, és megállapították, hogy napi 100 g csokoládé fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a stroke alacsonyabb kockázatával.

Az emberek évszázadok óta fogyasztanak valamilyen formában csokoládét. Ez idő alatt a legtöbbször a kakaóbabból készült folyékony kakaó formájában. Egyes kultúrák – de nem mindegyik – azóta cukrot, tejet és fényes felületet adtak hozzá.

A panamai San Blas-szigeteken élő kuna indiánoknak például alacsony a vérnyomásuk, amely nem emelkedik a korral, alig fordul elő náluk szívroham, stroke, cukorbetegség és rák, és tovább is élnek, mondja Marji McCullough, az Amerikai Rákellenes Társaság epidemiológiai kutatásainak tudományos igazgatója. Emellett – ellentétben a tudományos konszenzussal, hogy a túlzott só növelheti a vérnyomást –, az ő étrendjük ugyanannyi sót tartalmaz, mint az amerikai átlagemberé.

A kuna indiánok titka: napi 4 csésze kakaó?

McCullough felkereste a kuna indiánokat. Rájött, hogy naponta átlag négy csésze kakaót fogyasztanak – vízzel és kis mennyiségű cukorral keverve.

A kuna indiánok nagyszerű egészségi állapotát azonban más tényezők is befolyásolhatják. hiszen kétszer annyi gyümölcsöt és négyszer annyi halat fogyasztanak, mint az átlag amerikai. Ráadásul sokkal aktívabb életmódot folytatnak, mint nyugaton általában.

Számos más megfigyeléses tanulmány is vizsgálta az étcsokoládé szívre gyakorolt jótékony hatását, de ezek a tanulmányok elfogultak lehetnek, mivel a gyakrabban csokoládét fogyasztó emberek általában kevésbé aggódnak a súlyuk miatt, mondja JoAnn Manson, a Harvard Medical School orvosprofesszora. Hozzáteszi, hogy lehet, hogy eleve egészségesebbek is.

100 g csokoládé vagy flavanolok, flavonoidok

Egy tanulmányban a kutatók 20 000 ember étrendjét és egészségét vizsgálták, és megállapították, hogy napi 100 g csokoládé fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a stroke alacsonyabb kockázatával.

Egy nagy klinikai vizsgálat során más lehetséges okokat, például az étrendet és az életmódot is ellenőrizni tudták. A 21 000 ember bevonásával végzett Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study megállapította, hogy napi 400-500 mg kakaóflavanol-kiegészítő szedése csökkentheti a szívbetegségben való elhalálozás kockázatát, mivel csökkenti a vérnyomást és a szervezetben lévő gyulladást. A tudósok azért használtak étrend-kiegészítőket a tényleges kakaó helyett, mert a flavonoidok koncentrációja a különböző csokoládémárkák között a betakarítástól, a gyártástól és a feldolgozástól függően nagymértékben változhat.

Az étcsokoládé akár négyszer annyi flavonoidot is tartalmazhat, mint a tea, de a kutatások szerint a flavanol-tartalom a gyártási folyamat során csökken.

Ne tekintsük „egészséges élelmiszernek”

Míg az Európai Élelmiszer-szabványügyi Hatóság (EFSA) szerint körülbelül 200 mg kakaóflavonoid, azaz 10 g étcsokoládé előnyös, addig a legújabb adatok szerint sokkal valószínűbb, hogy napi 500 mg kakaóflavonoid jótékony hatással van az egészségünkre. Ez valamivel kevesebb, mint egy kis 30 g-os tábla csokoládénak felel meg.

Ugyanakkor a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a csokoládék flavanoltartalmának növelésére irányuló bármilyen megközelítés nem fogja „egészséges élelmiszerré” változtatni őket.

A kedélyjavító teobromin

Az étcsokoládé tartalmaz még valamit, amiről nem sokat tudunk. A csokoládé ugyanis (a kávé mellett) az egyik kevés forrása a növényi teobromin molekulának. Ez pszichoaktív anyag, amely ugyanabba a családba tartozik, mint a koffein, de az utóbbinál „lágyabb hatást” adhat, mondja Chris Alford, a Nyugat-angliai Egyetem alkalmazott pszichológia professzora. És minél sötétebb a csokoládé, annál erősebb ez a kellemes hatása.

Az étcsokoládé általában cukrot is tartalmaz, de ezt az arányt minimálisra csökkenthetjük, ha magasabb kakaótartalmú csokoládét választunk.

A csokoládé sötét oldala: kakaóvaj, telített zsírok

A kakaóflavanol-kiegészítők hatásának vizsgálata megkerüli az étcsokoládé többi összetevőjét is: a cukrot és a telített zsírokat. Az étcsokoládé gyakran tartalmaz kakaóvajat, amely magas telített zsírtartalmú, ami összefüggésbe hozható a szívbetegségek fokozott kockázatával. „A kakaóvajban lévő zsír egyharmada telített és egészségre káros”, mondja Aedin Cassidy, a belfasti Queen’s Egyetem Biológiai Tudományok Iskolájának professzora.

Bár a kutatók nem ajánlották kifejezetten a csokoládé fogyasztását a szívbetegségek megelőzésére, az egyik tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az étcsokoládé rendszeres fogyasztása valószínűleg nettó előnyökkel jár az egészségünkre, elsősorban a szív egészségére nézve.

Bűntudat nélkül élvezhetjük

„A kis mennyiségű csokoládé nem lesz káros, és megkérdőjelezheti a csokoládéhoz való viszonyunkat, mert élvezhetünk egy kis mennyiséget anélkül, hogy bűntudatunk lenne. A keserűség hajlamos önkorlátozóvá tenni”, véli Duane Mellor, az Aston Medical School dietetikusa.

A probléma az, hogy minél magasabb egy tábla csokoládé kakaóflavonoid-tartalma, annál keserűbb az íze, és minél keserűbb az íze, annál kevésbé piacképes. „Ellentmondás van a kakaó jó részei és az között, amit hozzá kell tennünk, hogy ehető és élvezhető legyen” – mondja Mellor.

Mi van akkor, ha a kakaóbab ízének megőrzésére irányuló folyamat egyébként egészségesebb csokoládét is eredményez?

Hogy még bonyolultabbá tegyük a dolgot, lehetséges, hogy a zsír és a cukor segít abban, hogy a csokoládéban lévő flavonoidok biológiailag jobban hasznosuljanak, ami azt jelenti, hogy a szervezet könnyebben felveheti őket.

A legjobb a magas kakaótartalmú csoki

„Ésszerű, ha hetente többször is magas százalékos étcsokoládét fogyasztunk, amíg elkerüljük a túlzott kalóriabevitelt, de nem szabad úgy tekinteni rá, mint egy olyan egészséges élelmiszerre, amiből igyekszünk többet enni”, mondja Manson orvosprofesszor.

Hozzáteszi: „Próbáljuk meg növelni a flavanolok bevitelét a táplálkozással, teával, bogyós gyümölcsökkel, szőlővel és más gyümölcsökkel, valamint ésszerű, mérsékelt mennyiségű, magas kakaótartalmú csokoládéval.”

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Különösen a férfiaknak tesz jót az étcsokoládé